Ο εορταστικός κύκλος (του Βιβλίου Μαθηματικών Α΄ Γυμνασίου)


Επανέρχομαι στο βιβλίο της Α΄ Γυμνασίου και θα επανέρχομαι κάθε φορά που (λόγω κόρης) θα συναντώ κάτι το ενδιαφέρον.

Στην Τρίπολη της Αρκαδίας γίνεται μια γιορτή, στην οποία είναι καλεσμένοι οι κάτοικοι, που κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 6 Km. Ποιων χωριών οι κάτοικοι θα παρευρεθούν στη γιορτή; (σελίδα 187).

Καταρχήν ο χάρτης που παρατίθεται είναι δυσανάγνωστος και δεν αναφέρεται η κλίμακα ούτε η πηγή του. Αν βγάλετε άκρη πείτε το και σε μένα. Οι μαθητές όμως πρέπει εντός ολίγων λεπτών να απαντήσουν.

Κατόπιν, η εκφώνηση είναι διφορούμενη: ενώ φωτίζεται κυκλικά η περιοχή γύρω από την Τρίπολη (υποβάλλεται με αυτόν τον τρόπο η απάντηση), οι αποστάσεις δεν δίνονται σε ευθεία γραμμή, αλλά επί του οδικού δικτύου και εκεί όχι ευκρινώς.

Αν λοιπόν ο μαθητής χαράξει κύκλο με κέντρο την Τρίπολη και ακτίνα 6 Km (υπό ποια κλίμακα;) και ισχυριστεί ότι οι κάτοικοι όσων χωριών είναι μέσα στο κύκλο μπορούν να πάνε στη γιορτή, θα έχει απαντήσει σωστά μετρώντας τις αποστάσεις όπως αυτές προβάλλονται στις δύο διαστάσεις (δηλαδή περίπου «τοπογραφικά»).

Αν πάλι ο μαθητής μετρήσει τις αποστάσεις επί του οδικού δικτύου (όχι σε ευθεία γραμμή δηλαδή) τότε θα βρει πάλι χωριά που ικανοποιούν το κριτήριο, αλλά αυτή τη φορά η περιοχή που θα σχηματιστεί δεν θα είναι κύκλος (το ζητούμενο δηλαδή) γιατί το ανάγλυφο θα δημιουργήσει παραμορφώσεις.

Για να πούμε και του στραβού το δίκιο: πρόκειται για μια δραστηριότητα, γιατί αυτή τη φορά δεν δίνεται η απάντηση στους μαθητές (και στον μαθηματικό), αλλά τους ζητείται να τη βρουν μόνοι τους.

Πραγματολογική παρατήρηση. Ποιος δήμαρχος θα καλούσε τους κατοίκους της περιοχής με βάση το κριτήριο της απόστασης και όχι κάποιο άλλο σχετικό με την «πραγματική ζωή» της κοινότητας (π.χ. τους κατοίκους του Δήμου, άρα και των χωριών που βρίσκονται σ’ αυτόν); Χώρια που σε τέτοιες περιπτώσεις καλούν ανοιχτά όλο τον κόσμο και όχι μόνο τους εξιχιλιομετρίτες και τις εξιχιλιομετρίτισσες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s