ΠΕΣΥΠ: τα Επαγγέλματα του Μέλλοντος.


Πρώτη δημοσίευση 18-11-2009

… και καπετάνιο Χιώτη!

Κίνδυνος να χαθεί ο «Eλληνας πλοίαρχος»

Κανένα πρόβλημα απορρόφησης και πολύ υψηλές αμοιβές περιμένουν τους αποφοίτους των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Τα τελευταία τρία χρόνια, χάρις στις διαφημιστικές εκστρατείες της Ενωσης Εφοπλιστών, παρατηρείται ιδιαίτερη ζήτηση για το επάγγελμα: το 2009 υποβλήθηκαν 2.700 αιτήσεις για 1.300 θέσεις, ενώ το 2010, 3.700 αιτήσεις. Ομως η Πολιτεία μείωσε τον αριθμό των θέσεων εισακτέων σε 903. Η απόφαση προκαλεί ερωτηματικά, όταν οι ανάγκες σε αξιωματικούς υπερβαίνουν την παραγωγή των Ακαδημιών και όταν οι ΑΕΝ χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των πλοίων. Η ΕΕΕ έχει ζητήσει επανειλημμένως να λειτουργήσουν ιδιωτικές σχολές, χωρίς αποτέλεσμα.

Ενα πρόσθετο πρόβλημα είναι η διαρροή κατά τη διάρκεια των σπουδών. Στη δεκαετία 1999-2009 εισήλθαν στις ΑΕΝ 6.791 υποψήφιοι πλοίαρχοι και 4.201 μηχανικοί, απεφοίτησαν όμως 3.893 και 2.509 αντίστοιχα. Συνήθως η διαρροή γίνεται μετά το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι, και αυτό δεν είναι λάθος. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαπιστώσουν αν κάνουν για τη θάλασσα. Ωστόσο, επειδή η ναυτική εκπαίδευση είναι ενιαία διεθνώς και τα διπλώματα αναγνωρίζονται παντού, πολλοί εγκαταλείπουν τη θάλασσα και στο πτυχίο, για παρεμφερείς μεταπτυχιακές σπουδές ώστε να εργαστούν στην ξηρά. Ετσι όμως οι Ελληνες αξιωματικοί γίνονται συνεχώς λιγότεροι και κινδυνεύει να χαθεί η μόνη παγκοσμίως ανταγωνιστική τεχνογνωσία που διαθέτει η χώρα…

Περισσότερα: Σχολές που διασφαλίζουν εργασία μένουν… άδειες. Οι υποψήφιοι διαγκωνίζονται για πτυχία κύρους ή πτυχία που οδηγούν στο Δημόσιο. Του Παναγη Γαλιατσατου.

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η προσωπικότητα των νέων στην Ελλάδα.

———————————————————————————————————————————————–

ΕΧΠΡΕΣ: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η προσωπικότητα των νέων στην Ελλάδα.

————————————————————————————————————————————————

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΑ Α. Τα οκτώ πιο περιζήτητα επαγγέλματα του… μέλλοντος.

————————————————————————————————————————————————

ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ: Ποια είναι τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ του μέλλοντος;

———————————————————————————————————————————————–

Κ. ΜΑΡΓΙΟΛΗΣ: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Μια μοναδική σανίδα σωτηρίας για όσους αναζητούν επαγγελματικό προσανατολισμό ή έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν κατεύθυνση στο μέσον της διαδρομής.

———————————————————————————————————————————————–

Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ: Επαγγέλματα του μέλλοντος. Απλά μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

————————————————————————————————————————————————-

Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ – Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ:

Τα επαγγέλματα που έχουν μέλλον. Τα συμπεράσματα της πρώτης μεγάλης έρευνας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Απασχόλησης για τις ειδικότητες που θα παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

———————————————————————————————————————————————-

ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ: Οι λιγότερο «στρεσογόνες» εργασίες.

———————————————————————————————————————————————-

Τάσου Σαραντή: Εάν θέλετε να έχετε μια λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία, θα πρέπει να ξεχάσετε τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα του μέλλοντος θα είναι ο αγρότης κάθετης καλλιέργειας, ο κυβερνήτης διαστημικού σκάφους και ο κατασκευαστής ζωτικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Σύμφωνα με την έκθεση «Shape of Jobs to Come», που διενεργήθηκε κατόπιν εντολής του βρετανικού Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων, οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία θα είναι εντυπωσιακές αλλά αδιανόητες με βάση τα σημερινά δεδομένα, δημιουργώντας μια κατηγορία νέων επαγγελμάτων.

Τα επαγγέλματα του… μέλλοντος, του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κάποτε οι επιλογές σπουδών ήταν: δικηγόρος, γιατρός, μηχανικός, εκπαιδευτικός… Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα είναι: ειδικός πνευματικών δικαιωμάτων, φροντιστής διαστημικών ταξιδιών, εκμαιευτής γνώσης και άλλα παρόμοια.

———————————————————————————————————————————————–

Άννα Δαλώση:ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ.

================================================================================

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Λοιπόν, κοιτάξτε τι βρήκα. Είναι μία εργασία που είχαμε κάνει κάποτε μια ομάδα μαθητών ως μέρος μιας παρουσίασης που θα κάναμε στα πλαίσια του προγράμματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με την καθοδήγηση του καθηγητή μας, του κυρίου Καλαντζάκη (καλή του ώρα, όπου και να ‘ναι – φοβερός τυπάς).Το γενικότερο θέμα της παρουσίασης ήταν «Τα επαγγέλματα του 2010» (κάπου εκεί υπολογίζαμε την είσοδό μας στην αγορά εργασίας) και το συγκεκριμένο κομμάτι της έχει να κάνει με τα 10 πιο περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος και τα 10 επαγγέλματα/ιδιότητες που θα εξαφανιστούν… Όχι ως το 2010, προφανώς (η εργασία έγινε το 2000-2001 και είμαστε ήδη στο 2006-2007…) , αλλά πάντως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον…Βασίστηκε κυρίως στο διαδίκτυο, σε διάφορα άρθρα, στις μελέτες του Κατσανέβα και πλάστηκε με μεγάλη φαντασία…
=================================================================================

και … μεταξύ αστείου και σοβαρού…

  • Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω: «ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΟΥΟΡΕΝ», θεατρικό έργο που γράφτηκε το 1893 και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Σω. Αφορά τη σχέση ανάμεσα στην κα Γουόρεν και την κόρη της, Βίβη. Η Βίβη, μια νέα γυναίκα απόφοιτη και αριστούχος του Πανεπιστημίου του Cambridge, ανακαλύπτει ότι η περιουσία της μητέρας της προέρχεται από το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Αρχικά οι δύο γυναίκες συμφιλιώνονται, αφού η κα Γουόρεν εξιστορεί τις συνθήκες ανέχειας, οι οποίες την οδήγησαν στην πορνεία. Η σύγκρουση όμως, είναι αναπόφευκτη, όταν αποκαλύπτεται ότι επιχείρηση παραμένει ακόμα σε λειτουργία μια και είναι πολύ επικερδής.

Ο Σω θέτει σε αυτό του το έργο μεγάλα ζητήματα: τα κοινωνικά ήθη των καιρών, τη θέση της γυναίκας της μέσης τάξης και την εκμετάλλευση της σ’ ένα κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες. Το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση. Τη διαφθορά του χρήματος σε κάθε κοινωνική μορφή. Την αμφισβήτηση σ’ ένα σύστημα αξιών που εκπορεύεται και καταλήγει πάντα στο χρήμα. Την αμφισβήτηση σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παραπλανά τους νέους ανθρώπους και δεν τους διδάσκει την αληθινή και σκληρή Αλήθεια.

Ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω μιλάει προφητικά για όλα. Σε ένα κόσμο, που η λέξη «ηθική» ακούγεται παράξενη, σε μια εποχή αναβρασμού, που οι νέοι άνθρωποι αμφισβητούν το σύστημα αξιών που τους κληρονομείται, κάνουν το έργο αυτό αν και έχουν περάσει εκατό χρόνια από τότε που γράφτηκε, αξεπέραστα σημερινό, με αλήθειες που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να σοκάρουν.

Advertisements

One thought on “ΠΕΣΥΠ: τα Επαγγέλματα του Μέλλοντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s