Μικρή ιστορία (11). Ο κηπουρός και ο στρατηγός.


Περνάγανε τα χρόνια και τα ανάκτορα είπαν να αλλάξουν φρουρά. Μετά από πολλές συζητήσεις, αψιμαχίες, μαζώξεις και παραμαζώξεις, ονόματα που έπεφταν στο τραπέζι και αποσύρονταν πιο γρήγορα και από την ταχύτητα του ανέμου, κάποιοι επιλέχθηκαν. Η αναγκαιότητά τους τεκμηριωμένη και επείγουσα. Ο λαός είχε βαρεθεί να βλέπει τους ίδιους στρατηγούς που είχαν χρεωθεί τις μεγάλες ιστορικές ήττες αλλά και ακόμα και τις επιτυχίες τους τις είχαν ξεχάσει οριστικά. Εξάλλου στη χώρα αυτή που αναφερόμαστε, μια αποτυχία ήταν ικανή να καταστρέψει κόπους και αγώνες χρόνων.

Τα νέα ονόματα λοιπόν επιλέχτηκαν και στην αρχή σεμνά και με όρεξη ρίχτηκαν στην δουλειά. Νέοι και ωραίοι με πάθος για επιτυχίες και αλλαγές. Ζούσαν άλλωστε όλοι και στην εποχή της καινοτομίας. Βασικά την λέξη δεν την εξηγούσαν και πολύ. Ο ήχος της όμως ήταν μοντέρνος και εύηχος. Και άρεσε στον κόσμο. Άσε που δικαιολογούσε ακόμα και αποτυχημένα πειράματα αλλαγών.

Οι παλιοί στρατηγοί όμως από την αρχή δυσανασχετούσαν. Λίγο η “κρυφή” πίκρα για την διακριτική απομάκρυνσή τους από τα διοικητικά πόστα, λίγο η πίκρα έτσι κι αλλιώς, της περασμένης ηλικίας, τους έκανε επικριτικούς σε οποιαδήποτε προσπάθεια των νέων που δεν είχε πάρει προκαταβολικά την συγκατάθεσή τους. Πέρναγαν όμως και τα χρόνια και οι ήττες εξακολουθούσαν να έρχονται. Οι νέοι στρατηγοί στο μεταξύ είχαν και άλλα προβλήματα : Άρχισαν να γίνονται σαν τους παλιούς. Τρώγονταν μεταξύ τους, κρυφοκοίταζαν ο ένας τον άλλον και προσπαθούσαν να μιμηθούν τις “επιτυχίες” που ήταν αρεστές στον μονάρχη τους, απόκτησαν σιγά-σιγά την ίδια αλαζονική συμπεριφορά και στο τέλος από την ανασφάλεια τους (επειδή δεν είχαν ακόμη δημιουργήσει την απαραίτητη “δημοφιλία” γινόντουσαν μαλθακοί και παθητικοί, χωρίς ιδέες και μόνο υπακούοντας) και είχαν και την πίεση άλλων νέων που ήθελαν να τους αντικαταστήσουν γιατί πίστευαν ότι είναι καλύτεροι από αυτούς.

Στο παλάτι υπήρχε και ένας “παραμυθάς”. Διασκέδαζε τον μονάρχη με τα αστεία του και τις ιστορίες του. Μερικές φορές βέβαια μετέφερε με ωραίο τρόπο και την άποψη του απλού κόσμου. Που μέσα από τις ιστορίες του έφτιαχνε την “κοινή γνώμη” (αν μπορούμε να το πούμε κατ’ αναλογία). Επειδή σε μία κρίση μέσα από ένα τραγούδι ξεκαθάρισε την σκέψη του μονάρχη για ένα πολιτικό θέμα (αυτό ήτανε και το φόρτε του …να δίνει λύσεις χωρίς να το λέει), ο σεβασμός προς το πρόσωπό του μεγάλωνε όπως και η επιρροή του. Και τότε σε μια κρίσιμη στιγμή που απαιτούνταν να βρεθεί ένας σύμβουλος, κάποιος είχε την έμπνευση να προτείνει τον παραμυθά μας.  Πήγαν λοιπόν και τον βρήκανε. Και τον παρουσίασαν στον βασιλιά.

Αυτός μόλις το άκουσε, έσκασε ένα τεράστιο χαμόγελο. Και αφού τους ευχαρίστησε για την προτίμηση, είπε με φωναχτή λαλιά: “μετά χαράς να βοηθήσω, αλλά δεν θέλω καμιά θέση κοντά σου βασιλιά μου. Θέλω να με κάνεις κηπουρό σου”. Ο βασιλιάς πήγε να θυμώσει. Το θεώρησε μάλλον προσβολή. Και όταν ρώτησε τον παραμυθά γιατί άραγε ήθελε να γίνει ένας ταπεινός κηπουρός, αυτός του απάντησε: “βασιλιά μου εγώ θα σε βοήθαγα έτσι κι αλλιώς, γιατί μέσα από τα χρόνια σε έχω αγαπήσει. Από σένα και έζησα και έφαγα και ντύθηκα. Αν με κάνεις όμως κηπουρό μου κάνεις το μεγαλύτερο δώρο… Να γεράσω με αυτά που αγαπάω και με αγαπούν.. Και αυτό θα με βοηθάει να σκέφτομαι καλύτερα. Αντίθετα αν με κάνεις σύμβουλό σου θα σταματήσω να σκέφτομαι για το πως θα κάνω το καλό.” “μα γιατί το λες αυτό;” ρώτησε ο βασιλιάς. “Μα γιατί ποτέ δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί κάτι καλό, όταν θα πρέπει να τρώει όλη την μέρα του για το πως θα αντιμετωπίσει το κακό…”.

Σκέφτηκε για λίγο ο Βασιλιάς και τον όρισε κηπουρό του. Και από την άλλη μέρα πέρναγε ατέλειωτες ώρες στον κήπο, δίπλα στον κηπουρό του. Με τον οποίον και γέρασαν μαζί!!!

Πηγή: http://koukios.wordpress.com/2009/05/10/thetwogs/

Advertisements

One thought on “Μικρή ιστορία (11). Ο κηπουρός και ο στρατηγός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s