Εικόνες για την ομορφιά και το θαύμα της επιστήμης.


Ερευνητές από 130 πανεπιστήμια 14 χωρών συμμετείχαν στον ετήσιο διαγωνισμό του περιοδικού «Science» και της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών που έχει στόχο να εξηγήσει με τη δύναμη της εικόνας και να απλουστεύσει την εργασία των επιστημόνων για το ευρύ κοινό.

Ερευνητές από 130 πανεπιστήμια 14 χωρών συμμετείχαν στον διαγωνισμό που έχει στόχο να εξηγήσει με τη δύναμη της εικόνας ακόμα και την πιο περίπλοκη διαδικασία στη φύση και να απλουστεύσει την εργασία των επιστημόνων για το ευρύ κοινό. Οι φωτογραφίες δείχνουν την ομορφιά και το θαύμα της επιστήμης.
Ο Σανγκ Χουν Κανγκ, νικητής του διαγωνισμού από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, φωτογράφισε μικροσκοπικές πλαστικές ίνες μέσα σε υγρό που αγκαλιάζουν μία πράσινη πλαστική μπάλα. «Κάθε ίνα αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο ή μία οργάνωση. Συμβολίζει την κοινή μας προσπάθεια να σώσουμε τον πλανήτη».

«Επιστροφή στο Μέλλον»
Με τον τίτλο «Επιστροφή στο Μέλλον», η φωτογραφία απεικονίζει τη φιλοσοφία της επιστήμης της Βιομιμητικής. Είναι ο συνδυασμός μιας εικόνας από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, που δείχνει μια αποικία διατόμων του γένους Licmophora στο σχήμα βεντάλιας κι ενός τρισδιάστατου υπολογιστικού σχεδίου. Το σχέδιο απεικονίζει έναν πρωτότυπο ηλιακό συλλέκτη που το σχήμα του μιμείται εκείνο της φύσης. Πανεπιστήμιο της Νάπολι.

Η πάλη ζωής και θανάτου στην έρημο
Μικρόβιο εναντίον ορυκτού: μια διαρκής πάλη ζωής και θανάτου στην έρημο. Στο περιβάλλον της ερήμου, ορισμένα μικρόβια που αγαπούν το αλάτι, εμποδίζουν τους κρυστάλλους αλατιού από το να αποκτήσουν την ολοκληρωμένη τους μορφή. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει τον κοινό τόπο όπου συναντιούνται οι επιστήμες της Βιολογίας, της Γεωλογίας, της Χημείας και της Επιστήμης των Υλικών. Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

«Διακλαδωτική μορφογένεση»
Σχεδιασμένη από 75.000 συνάψεις η «διακλαδωτική μορφογένεση» προσομοιώνει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα πνευμονικά κύτταρα με τον διάμεσο ιστό (ανταλλαγή αίματος, αερίων κ.λπ.). Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.

Το πρώτο βραβείο
Η εικόνα αυτή κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό. Κάτω από το μικροσκόπιο, φαίνεται η αναπάντεχη αντίδραση μικροσκοπικών πλαστικών ινών, που «αγκαλιάζουν» μία πράσινη πλαστική μπάλα όταν βρεθούν μέσα σε υγρό. Κατά τους ειδικούς, η φωτογραφία συμβολίζει τα χέρια των ανθρώπων που θέλουν να «σώσουν» τον πλανήτη Γη.
Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η τριβή των κυττάρων
Σχήμα λουλουδιών έδωσε στα εν λόγω πολυμερή η επεξεργασία κυττάρων τους κατά τη διάρκεια της μέτρησης των δυνάμεων τριβής μεταξύ των κυττάρων. Η εικόνα φαίνεται στο μικροσκόπιο σάρωσης ηλεκτρονίων. Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Η ικανότητα της αυτογονιμοποίησης
Το φυτό Αραβιδόψις (Αrabidopsis thaliana), που διακρίνεται στη φωτογραφία, είναι από τα καλύτερα μελετημένα στον φυτικό κόσμο. Είναι το πρώτο φυτό με πλήρως αποκωδικοποιημένο γονιδίωμα και ένα μοντέλο οργανισμού με την ικανότητα της αυτογονιμοποίησης. Πανεπιστήμιο του Ταλίν.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4563684&ct=2 // <![CDATA[
$('writeLink').innerHTML ='‘+window.opener.location;+’
// ]]>

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s