Πολιτισμική και Πολυπολιτισμική Συμβουλευτική


Οι παραδοσιακές θεωρίες συμβουλευτικής αποδεικνύονται ανεπαρκείς για το χειρισμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα πολιτισμικών και εθνικών μειονοτήτων.

Κεντρικός άξονας του βιβλίου είναι η ανάδειξη της σημασίας μιας πολιτισμικά ευαίσθητης συμβουλευτικής προσέγγισης γι’ αυτά τα άτομα. Πρόκειται για την πολιτισμική και πολυπολιτισμική συμβουλευτική.

Η πολιτισμική συμβουλευτική αναφέρεται στη συμβουλευτική προσέγγιση κοινωνικών ομάδων που, αν και ανήκουν στην κυρίαρχη πολιτισμικά ομάδα, μοιράζονται παράλληλα την ιδιαίτερη κουλτούρα και τα χαρακτηριστικά μιας υποομάδας της. Η πολυπολιτισμική συμβουλευτική απευθύνεται σε άτομα που δεν ανήκουν στην κυρίαρχη πολιτισμικά κουλτούρα και προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Κεντρικά στοιχεία αυτής της προσέγγισης είναι η πολιτισμική ταυτότητα-συνείδηση και ο σεβασμός της πολιτισμικής ομάδας του ατόμου, καθώς και η αναγνώριση ότι κάθε πολιτισμικά κατάλληλη παρέμβαση θα πρέπει πιθανώς να περιλαμβάνει, ως απαραίτητο μέρος της, τόσο το ίδιο το άτομο όσο και την οικογένεια, την ομάδα, τη γειτονιά και την κοινότητα.

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να παρουσιαστούν βασικά σημεία θεωρητικού, ερευνητικού και πρακτικού ενδιαφέροντος σχετικά με τη συμβουλευτική προσέγγιση για άτομα που ανήκουν σε πολιτισμικές κατηγορίες-μειονότητες και ιδιαίτερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα άτομα διαφορετικής κουλτούρας, αλλά και για τα παιδιά μέσα στο πλαίσιο της ιδιαίτερης κουλτούρας που αναπτύσσεται στο σχολικό περιβάλλον -συμβουλευτικός ρόλος του εκπαιδευτικού.

Το βιβλίο απαρτίζεται από τρία μέρη και έντεκα κεφάλαια. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην πολυπολιτισμική συμβουλευτική ατόμων που ανήκουν σε πολιτισμικές και εθνικές μειονότητες, στο ρόλο της πολιτισμικής ταυτότητας του συμβούλου και του συμβουλευόμενου, καθώς και στα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντώνται στο πλαίσιο της συμβουλευτικής ατόμων διαφορετικής κουλτούρας. Το δεύτερο μέρος, στο οποίο και δίνεται έμφαση, περιλαμβάνει θεωρητικές προσεγγίσεις της συμβουλευτικής σε άτομα με δυσλειτουργίες. Τέλος, το τρίτο μέρος επικεντρώνεται στο συμβουλευτικό ρόλο του εκπαιδευτικού μέσα στο πλαίσιο της ιδιαίτερης κουλτούρας που αναπτύσσεται στο σχολικό περιβάλλον.

Παρουσίαση του συγγραφέα

Ο Γιώργος Κλεφτάρας είναι Ειδικός Επιστήμονας Κλινικής Ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Advertisements

One thought on “Πολιτισμική και Πολυπολιτισμική Συμβουλευτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s