Μην καίτε τα βιβλία, δώστε τα στους επόµενους!


article-1156973-03AFF22A000005DC-461_468x374

Ολόκληρες δεκαετίες µιας µαθητικής συνήθειας µε πολλαπλούς συµβολισµούς, την καταστροφή και το τελετουργικό κάψιµο των σχολικών βιβλίων στο τέλος κάθε χρονιάς, επιχειρεί να σταµατήσει τώρα η Αννα ∆ιαµαντοπούλου.

Μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων, η υπουργός στέλνει μήνυμα στους μαθητές, λέγοντάς τους: «Αντί να καταστρέφετε τα βιβλία, προσφέρετέ τα στους επόμενους μαζί με ένα σημείωμά σας», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Β.Κουλαϊδής που εστάλη στα σχολεία προβλέπεται για πρώτη φορά και ηθική επιβράβευση των μαθητών και των σχολείων που θα συγκεντρώσουν στο τέλος της χρονιάς τα περισσότερα βιβλία σε καλή κατάσταση.

Σκοπός του υπουργείου Παιδείας είναι κυρίως η εξοικονόµηση κονδυλίων καθώς κάθε χρόνο τυπώνονται περίπου 25% περισσότερα βιβλία από τον αριθµό των µαθητών, ενώ έχει υπολογιστεί ότι ακόµα και ποσοστό της τάξης του 10% αν µπορούσε να εξοικονοµηθεί θα απέφερε όφελος 2 – 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στόχος είναι η εδραίωση του σεβασµού για το σχολικό βιβλίο και η ανάπτυξη αίσθησης ευθύνης στη διαχείριση ενός δηµόσιου αγαθού.

Θα βραβευτούν τα πρώτα 50 σχολεία με παροχή εκπαιδευτικού υλικού από τον ΟΕΔΒ, ενώ υπάρχουν και σκέψεις να παραδώσουν οι ίδιοι οι μαθητές τα βιβλία τους στους επόμενους.

 

Σχόλιο:

Καλά όλα αυτά, αλλά τα περισσότερα βιβλία  είναι τυπωμένα έτσι που γίνονται «φύλλο και φτερό» στο πρώτο ξεφύλλισμα. Το εγχείρημα θα είχε αποτέλεσμα αφενός εφόσον τα βιβλία ήταν εκτυπωμένα και δεμένα για να «κρατήσουν» (πράγμα που ανεβάζει το κόστος) και αφετέρου αν ήταν μόνον για μελέτη και όχι για εργασίες (πολλα από τα βιβλία έχουν γραφτεί για να σημειώνουν/συπληρώνουν οι μαθητές απαντήσεις σε ερωτήματα.

Πηγή: Επίκαιρο/Τα Νέα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s