Aπό τη συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας: οι αλλαγές θα είναι ριζικές.


Σημεία από τη συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και στο δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

«Οι επιλογές μας γίνονται με βάση παιδαγωγικά κριτήρια και κριτήρια ποιότητας»

  • Η κρίση και η οικονομική κατάσταση επηρεάζουν και τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Το θέμα της εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση  δεν είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί με οικονομικούς όρους. Η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μέχρι σήμερα δεν ακολουθεί καμία λογική. Έχουμε ζητήσει από όλα τα Πανεπιστήμια να μας δώσουν τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν με βάση παιδαγωγικά κριτήρια και κριτήρια ποιότητας. Το Υπουργείο θα πάρει τις τελικές αποφάσεις,  βάσει και της πολιτικής επιλογής που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας – και όχι μόνο – δηλαδή της μαζικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Οι επιλογές μας έχουν σχέση με την ποιότητα σπουδών, ώστε τα παιδιά που βγαίνουν να έχουν κάνει ικανοποιητικές σπουδές, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Γιατί υπάρχουν Σχολές όπου ο αριθμός των εισακτέων σχεδόν διπλασιάστηκε, σε μια χρονιά, χωρίς καμία λογική. Επίσης,  υπάρχουν Τεχνολογικά Ιδρύματα, στα οποία ενώ δεν υπήρχε πέρυσι η βάση του 10, δεν συμπλήρωσαν ούτε το μισό του αριθμού των εισακτέων. Άρα υπάρχει ανορθολογισμός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.  Η σωστή διαχείριση των εισακτέων πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με επιλογές ποιότητας, αλλά και με τις διεξόδους που δίνουμε στα παιδιά. Οι επιλογές του  πολιτικού συστήματος – στο οποίο ανήκω και εγώ, για να μην βγάζω καθόλου έξω τις ευθύνες μου-  είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει οργανωμένος ενδιάμεσος χώρος  Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης.  Σήμερα τελειώνει  κάποιος το Λύκειο και η επιλογή που έχει είναι να πάει στο ΤΕΙ και στο Πανεπιστήμιο.
  • Θα παρουσιάσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) το συνολικό έργο του Υπουργείου, γιατί είναι σε εξέλιξη αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες. Στην Παιδεία πρέπει να υπάρχει συνολική εικόνα και να μην γίνονται αποσπασματικές αλλαγές.  Περιμένουμε την ολοκλήρωση των προτάσεων των Πανεπιστημίων για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Το να ξεκινάμε με δεδομένη την αναταραχή, θεωρώ ότι είναι ένα δείγμα του πώς γίνεται ο διάλογος για την Ανώτατη Εκπαίδευση χρόνια τώρα. Χρησιμοποιήθηκαν και λέξεις που δεν αρμόζουν σε Πανεπιστημιακούς. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, έχουν κατατεθεί πάνω από   400 προτάσεις, πολλά πανεπιστήμια έχουν εκφράσεις σοβαρές θέσεις και  υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις  από νεολαιίστικές οργανώσεις. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν 4 συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία. Περιμένουμε  και γραπτώς τις προτάσεις όλων των κομμάτων. Ήδη δύο κόμματα έχουν υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις τους. Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη.
  • Θεωρώ ότι έχουμε πολύ σημαντικά  περιθώρια  συναινέσεων, γιατί δεν υπάρχει  κανένας δογματισμός. Στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης πρέπει να υπάρχει συναίνεση, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά τα οποία θα αποφασίσουμε. Μόνο που πρέπει να πιστέψουμε όλοι ότι οι αλλαγές θα είναι ριζικές. Δεν μπορούμε να κάνουμε μπαλώματα στο σύστημα. Τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα πρέπει να αλλάξουν ριζικά προς την κατεύθυνση που έχουν αλλάξει στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s