Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε!


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της. Χωρίς να ξεχνάμε πώς φτάσαμε ως εδώ -και λίγο πολύ όλοι το γνωρίζουμε – είναι ανάγκη, όλοι οι Έλληνες πολίτες, να ενεργοποιηθούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση και να βάλουμε τη χώρα μας σε μια τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. Τα σκληρά μέτρα που χρειάστηκε να λάβει η Κυβέρνηση πλήττουν και γίνονται περισσότερο αισθητά από τους οικονομικά αδύνατους, τους χαμηλόμισθους και μικροσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τους άνεργους, ο αριθμός των οποίων καθημερινά μεγαλώνει. Τα μέτρα αυτά πρέπει να επιδιώξουμε να τελειώσουν το γρηγορότερο δυνατό και οι θυσίες του λαού να πιάσουν τόπο, να μην πάνε χαμένες. Για τον σκοπό αυτό είναι αναγκαία η ενεργή συμπαράσταση όλων μας. Δεν αρκεί να αξιώνουμε από την Κυβέρνηση να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες, να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη διαφθορά, να σταματήσει η σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Πρέπει και εμείς, οι πολίτες, να σκεφθούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και να δράσουμε ανάλογα. Και μπορούμε. Μπορούμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, να μειώσουμε την ανεργία. Μπορούμε να μειώσουμε το κλείσιμο καταστημάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μπορούμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας, τον τουρισμό μας, τους παραγωγούς μας και να συμβάλουμε στην ευνοϊκή πορεία του ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών.

Όπως μας προτρέπει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, «τον αγώνα αυτόν επιβάλλει και το συμφέρον της εθνικής μας οικονομίας, που δεν μπορεί άλλο να πληρώνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή να πληρώνει, ακούστε, 6,5 δις ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων κάθε χρόνο. Ενώ η Ελλάδα έχει τη δύναμη να θρέψει όλους τους Έλληνες, με δικά μας, άριστα αγαθά της ελληνικής γης, καταναλώνει σήμερα, δυστυχώς, εισαγόμενα και πολλές φορές δεύτερης ποιότητας προϊόντα». Για να τον πετύχουμε αυτόν το στόχο χρειάζεται να αλλάξουμε μερικές συνήθειές μας, να κάνουμε πράξη το σύνθημα «ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό ελληνικά!», γιατί έτσι στηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή και τελικά τις θέσεις εργασίας.

Οι Έλληνες τεχνίτες, σχεδιαστές και εργαζόμενοι φτιάχνουν ωραία, κομψά και καλής ποιότητας ρούχα, παπούτσια και λοιπά είδη.

Ας αλλάξουμε τις συνήθειές μας αγοράζοντας τά δικά μας προϊόντα.

Ας ξεχάσουμε τις ξένες μάρκες τις οποίες και ακριβοπληρώνουμε.

Ας απαλλαγούμε από τη ματαιοδοξία να φοράμε ρούχα, παπούτσια κ.λπ. με ξένες ακριβές ονομασίες.

Έτσι θα δώσουμε δουλειά στις ελληνικές βιοτεχνίες και στους εργαζόμενους.

Θα συμβάλουμε να μην κλείσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα, να μην απολυθούν υπάλληλοι, εργάτες και τεχνίτες που εργάζονται σε αυτά.

Η ελληνική διατροφή φημίζεται διεθνώς ως η πιο υγιεινή. Με την ελληνική διατροφή τρώμε υγιεινότερα και ταυτόχρονα στηρίζουμε τον Έλληνα παραγωγό και τον αγρότη, το ελληνικό εμπόριο.

Η Ελλάδα εντάσσεται στις ωραιότερες και πιο ενδιαφέρουσες τουριστικές χώρες. Έχουμε τα ομορφότερα νησιά με καθαρό ουρανό, με ήλιο, με τις καθαρότερες θάλασσες. Έχουμε αμέτρητα μνημεία της αρχαιότητας, βυζαντινά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, μνημεία της νεότερης Ελλάδας, μνημεία θρησκευτικά και εκκλησίες. Έχουμε το καλύτερο κλίμα, που όλοι το ζηλεύουν, και εμείς, οι Έλληνες, διαθέτουμε την ευθυμία, το γέλιο, τη διασκέδαση και την ελληνική φιλοξενία. Γιατί να αναζητήσουμε την τουριστική μας αναψυχή σε ξένες χώρες;

Καλούμε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο και να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είναι συμφέρον μας, είναι καθήκον μας. Να μην ξεχνάμε ότι, στις δημοκρατίες, υπεύθυνες δεν είναι μόνον οι Κυβερνήσεις, υπεύθυνοι είμαστε και όλοι εμείς, οι Πολίτες, για την επιτυχία στόχων Εθνικών, όπως είναι η στήριξη των εργαζόμενων και των αγροτών, η καταπολέμηση της ανεργίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η στήριξη της βιοτεχνίας και βιομηχανίας μας, η στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ζητούμε από όλα τα μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες και περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και όλους τους πολίτες να προβάλλουν σταθερά το σύνθημα: «Ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό ελληνικά» Καλούμε κάθε υπεύθυνο φορέα και πολίτη να προβάλλει στον κύκλο του, στον τομέα δράσης του, το σύνθημά μας και να συνεργαστεί μαζί μας για να συντονίσουμε τον αγώνα μας.

Φιλικά, με την προσδοκία της θετικής σας ανταπόκρισης,

Νίκος Ε. Σκουλάς

 

Προσυπογράφω.

Advertisements

5 thoughts on “Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε!

 1. Η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός – και αυτό πρώτιστα είναι υποχρέωση δική μας ,των καθηγητών κάθε βαβμίδας – είναι να μορφωθεί ,να διαβάσει και έτσι να κατανοήσει τα πραγματικά αίτια των …»χρηματοπιστωτικών κρίσεων» και ουσιαστικά τη χρεωστική και ληστρική λειτουργία του υπάρχοντος πιστωτικού κόλπου που οι διεθνείς τραπεζίτες επέβαλαν σε συνεργασία με δοτές,απόλυτα ελεγχόμενες από αυτούς κυβερνήσεις.
  Αν οι λαοί δεν πάρουν στα χέρια τους το δικαίωμα να κόβουν οι ίδιοι χρήμα και όχι να το δανείζονται από ιδιώτες (?!) όπως συμβαίνει σήμερα .Αν δεν ξαναδώσουμε στο χρήμα το ρόλο που πραγματικά έχει στην οικονομία,ως μέσο συναλλαγών και όχι ως προϊόν. Αν δεν κατανοήσουμε ότι οι κυβερνήσεις που έχουμε και σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα, ΑΠΛΑ ,ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ,ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ,τότε κάθε καλόπιστη πρόταση για «έξοδο από την κρίση» δεν θα κάνει τίποτε άλλο ,παρά να κερδίζει επίπονα χρόνο, μέχρι την επόμενη έκρηξη της νομιτελειακά αναπαραγόμενης «φούσκας χρέους».
  “ Ωσότου ο έλεγχος της έκδοσης χρημάτων και πιστώσεων ,να επανέλθει στην κυβέρνηση και να αναγνωριστεί ως η πλέον περίοπτη και ιερή ευθύνη της ,όλες οι συζητήσεις περί εθνικής κυριαρχίας της βουλής και της δημοκρατίας είναι άσκοπες και μάταιες .Όταν ένα έθνος δεν έχει πλέον τον έλεγχο του πιστωτικού συστήματος, δεν έχει σημασία ποιος θεσπίζει τους νόμους του. Εφόσον τεθεί επικεφαλής η τοκογλυφία θα καταστρέψει οποιοδήποτε έθνος.”
  William Lyon Mackenzie King
  Πρώην πρωθυπουργός του Καναδά
  (Ο οποίος εθνικοποίησε την Τράπεζα του Καναδά)

  ΛιότσιοςΣ.Βασίλης
  Καθηγητής οικονομικών ΔΕ.

 2. “Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δημιουργεί ,να εκδίδει ,και να κυκλοφορεί όλα τα χρήματα και τα πιστωτικά προϊόντα που χρειάζονται για να καλύψουν τις κυβερνητικές δαπάνες και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Με την υιοθέτηση αυτών των αρχών, οι φορολογούμενοι πολίτες θα εξοικονομήσουν τεράστια ποσά που τώρα δίνουν για εξόφληση τόκων .Το δικαίωμα της δημιουργίας και έκδοσης χρημάτων είναι, όχι μόνο το ανώτατο αποκλειστικό προνόμιο της κυβέρνησης ,αλλά και η μεγαλύτερη δημιουργική της ευκαιρία.”

  Abraham Lincoln
  Δολοφονημένος (είδατε γιατί) πρόεδρος των ΗΠΑ

 3. Φίλοι και φίλες
  θα ήθελα να σχολιάσω ένα θέμα σχετικό με το κίνημα «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε».
  Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με την έναρξη σχεδόν της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που περνά η χώρα μας, άρχισαν να μου έρχονται ηλεκτρονικά μηνύματα, που προτρέπουν να προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα, ώστε τα χρήματα που ξοδεύουμε καθημερινά να μένουν στην Ελλάδα και να χρηματοδοτούμε την εργασία του Έλληνα και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Απλό και λογικό. Στη συνέχεια λένε ότι η ένδειξη για να καταλάβουμε ότι ένα προϊόν είναι ελληνικό είναι το 520 στην αρχή του bar code.
  Αρχίζοντας λοιπόν να προσέχω στα προϊόντα το bar code και την προέλευση διαπίστωσα ότι αυτό είναι «άκρως παραπλανητικό» διότι το 90% των προϊόντων που παράγονται, συσκευάζονται και εισάγονται από το εξωτερικό έχουν bar code που αρχίζει από 520. Αφού το έψαξα συμπέρανα ότι η νομοθεσία επιτρέπει στην εταιρεία που το διανέμει να βάλει το 520 μόνο και μόνο αν μεταφράσει το ταμπελάκι (που έτσι κι αλλιώς υποχρεούται) επομένως ξανατυπώνει το bar code ή αν εισάγει το προϊόν και το συσκευάζει απλώς στην Ελλάδα ή σε ακόμη πιο ακραίες περιπτώσεις αν απλά κολλήσει επάνω ένα sticker για «10 λεπτά έκπτωση». Για παράδειγμα ο καθένας μπορεί να δει στα ράφια των σούπερ μάρκετ γνωστή ξένη μάρκα γάλακτος με αναγραφόμενο «Παράγεται και συσκευάζεται στη Γερμανία» και ακριβώς δίπλα το bar code με 520. Δυστυχώς αυτή η περίπτωση δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.
  Ετσι καταλήγουμε ότι όποιος θέλει να βεβαιωθεί αν το προϊόν είναι ελληνικό να μην κοιτάει το bar code αλλά την αναγραφόμενη προέλευση.
  Τέλος να αναφέρουμε και το προφανές, ότι επειδή τα χρήματα που δίνουμε για να αγοράσουμε ένα προϊόν, μοιράζονται σε όλους τους παράγοντες, από τον παραγωγό μέχρι το τελικό κατάστημα, καλό είναι να προτιμάμε να ψωνίζουμε ελληνικά προϊόντα, ελληνικών εταιρειών, από καταστήματα/σούπερ μάρκετ ελληνικών συμφερόντων ώστε να παραμένει στην χώρα μας και το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό .
  Φιλικά
  Κώστας Κ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s