Μάθημα ΘΨ03: Δεξιός εγκέφαλος vs. αριστερός εγκέφαλος


Πρώτη δημοσίευση: 11-07-2010

30/04/2011: Πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος … με απλά λόγια!

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από δύο ημισφαίρια το αριστερό και το δεξί, τα οποία λειτουργούν διαφορετικά. Το αριστερό ημισφαίριο εξετάζει τη γλώσσα, ενώ το δεξί ημισφαίριο εξετάζει τις συγκινήσεις.
Έρευνα έχει παρουσιάσει ότι αν το αριστερό ημισφαίριο ενός ανθρώπινου εγκεφάλου καταστραφεί από έναν τραυματισμό ή κτύπημα τότε ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν μπορεί να μιλήσει, μπορεί όμως να αισθανθεί. Ξέρει τι θέλει να πει, αλλά δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να «ντύσει» με λέξεις τις σκέψεις που θέλει να εκφράσει. Στο παραπάνω παράδειγμα, αν το δεξί ημισφαίριο καταστραφεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι σε θέση να εκφράζει λέξεις, αλλά μιλά μονότονα, δεν υπάρχει κανένα συναίσθημα ή συναισθηματική έκφραση σε αυτό που λέει. Αυτή είναι μια βασική κατανόηση των ημισφαιρίων εγκεφάλου:
Η αριστερή πλευρά εξετάζει τη γλώσσα, το λόγο και τη λογική. Η δεξιά πλευρά επεξεργάζεται τη συγκίνηση, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών, και των φόβων.

Ένα από τα πράγματα που παρατηρείται είναι ότι όταν ένας άνθρωπος είναι φοβισμένος, οι σκέψεις του είναι μια απάντηση στα συναισθήματά του. Αισθάνονται ανήσυχοι και αυτή η ανησυχία μετατρέπεται σε λέξεις. Αλλά όταν κάποιος σκέφτεται τι θέλει να σκεφτεί, τότε οι σκέψεις του μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματά του.

Θα επιθυμούσατε να ηρεμήσετε το μυαλό σας όταν αισθάνεστε ανήσυχοι;

Για να το επιτύχετε σκεφτείτε με αυτό τον τρόπο: έχετε δύο εγκεφάλους. Ο «δεξιός» εγκέφαλός σας είναι η πηγή ασαφών ανησυχιών και φόβων, οι οποίοι παρουσιάζονται ως εικόνες παρά ως λέξεις. Κανονικά, ο «αριστερός» εγκέφαλός σας, αφού λάβει το συναισθηματικό «τόνο» από τον «δεξιό» εγκέφαλο αρχίζει να εκφράζει με λέξεις το συναίσθημα που εισπράττει από το «δεξιό» ημισφαίριο. Για αυτό και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε καθορίζουν τη διάσταση που δίνουμε στη ζωή και πως την αντιλαμβανόμαστε.

Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε την απόδοσή μας σε κάποιο στόχο, κάθε φορά που συγκεντρωνόμαστε σε αυτόν, μιλάμε στον εαυτό μας με ένα βέβαιο, καθησυχαστικό και σταθερό τόνο. Με αυτό τον τρόπο θα αισθανθούμε καλύτερα και θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την κρυμμένη αυτοπεποίθησή μας. Ας σκεφτούμε από το αριστερό (λογικό) ημισφαίριο μας με κατεύθυνση προς το δεξί (συναισθηματικό) ημισφαίριο.

Σκέψεις που μας φτιάχνουν τη διάθεση!

Τέλος, ας ανακαλύψουμε τις σκέψεις που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Όταν είμαστε στεναχωρημένοι αυτό που βοηθάει είναι να εκφράζουμε δυνατά τις καλύτερες μας σκέψεις. Αν νιώσουμε ότι οι αρνητικές σκέψεις επανέρχονται, ας δοκιμάσουμε να μιλήσουμε στον εαυτό μας με σταθερή φωνή γεμάτη πυγμή για αυτό που επιθυμούμε.

Το Life Self Coaching αποτελείται από εντολές, υπενθυμίσεις και ενθάρρυνση που εμείς οι ίδιοι δίνουμε στον εαυτό μας μέσα από σύντομες και περιεκτικές προτάσεις. Στην ουσία προπονούμε τον εαυτό μας με τρόπο που να αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λέμε στον εαυτό μας: «Έχε αυτοπεποίθηση»….!». Σημαίνει να μιλάμε στον εαυτό μας όπως ακριβώς θα μιλούσαμε σε κάποιον άνθρωπο που αγαπάμε πολύ και θέλουμε το καλό του. Εξάλλου κανείς δεν μας γνωρίζει καλύτερα από ότι εμείς οι iδιοι τον εαυτό μας.

Από τη σελίδα: www.lifeselfcoaching.gr

Επιπλέον:

  • Οι μονόκεροι υπάρχουν – Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και η συμβολή του στη μάθηση.

Εκδότης: Θυμάρι
Συγγραφέας: Vitale, Barbara Meister
Μεταφραστής: Παπαναστασίου, Γιώργος
ISBN: 960-349-000-8
Τίτλος πρωτοτύπου: Unicorns are real: A right-brained approach to learning
Έτος Έκδοσης: 1994
Σελ.: 168

——————————————————————————————-

Επίσης:

Διαφορές στον εγκέφαλο έχουν οι αριστεροί και οι δεξιοί πολιτικοί

Διαφορές στην εγκεφαλική δομή των ατόμων με συντηρητικές πολιτικές πεποιήθεις εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνουν στη δημοσιότητα βρετανικές εφημερίδες.

Ο Δρ. Γκέρεντ Ρις, διευθυντή του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL), διαθέτει πλέον σαφή στοιχεία που δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι των συντηρητικών έχουν διαφορετικό σχήμα και δομή από αυτούς που είναι προοδευτικοί και αριστεροί.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του μελέτησαν τους εγκεφάλους 90 φοιτητών και ανακάλυψαν «στενή συσχέτιση» ανάμεσα στο πάχος της φαιάς ουσίας (όπου βρίσκονται οι νευρώνες) και στις πολιτικές πεποιθήσεις τους.

Παχιά φαιά ουσία οι αριστεροί, λιγότερο παχιά οι δεξιοί

Όσο πιο προοδευτικός ή αριστερός δήλωνε ένας εθελοντής, τόσο πιο παχιά ήταν η φαιά ουσία του, ενώ όσο πιο δεξιός ή συντηρητικός δήλωνε, τόσο λιγότερο παχιά ήταν. Παράλληλα, οι πιο «δεξιοί» είχαν πιο έκδηλη αμυγδαλή, η οποία σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και ιδίως του φόβου και του άγχους.

Όσοι βρίσκονταν στην αντίθετη πλευρά του πολιτικού φάσματος, είχαν πιο παχιά έλικα προσαγωγίου, μια περιοχή στο μέσο περίπου του μετωπιαίου φλοιού (που αποτελεί το πιο πρόσφατα εξελιγμένο τμήμα του εγκεφάλου), η οποία σχετίζεται με την λήψη αποφάσεων, το θάρρος, την αισιοδοξία.

Η μελέτη ήταν ιδέα του Κόλιν Φέρθ

Η μελέτη ξεκίνησε μετά από μια πρόταση του ηθοποιού Κόλιν Φερθ σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, αλλά εξελίχτηκε τελικά σε επιστημονική μελέτη για το κατά πόσο οι πολιτικές απόψεις σχετίζονται με τη δομή του εγκεφάλου.

Ο Ρις δήλωσε «πολύ έκπληκτος» με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία προς το παρόν περνάει τη «βάσανο» της εξέτασης από άλλους επιστήμονες-κριτές, πριν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό μέσα στο 2011.

Ο Δρ. Ρις διευκρίνισε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η τεχνική δεν είναι πολύ ακριβής, συνεπώς δεν είναι δυνατό να προβλέψει κανείς τις πολιτικές αντιλήψεις ενός ατόμου απλώς από μια απεικόνιση του εγκεφάλου του.

Παραμένει επίσης ασαφές αν ο εγκέφαλος επιδρά στις πολιτικές πεποιθήσεις ή, αντίστροφα, αν οι πολιτικές πεποιθήσεις αλλάζουν τη δομή του εγκεφάλου – ή αν συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.

«Η έρευνα δείχνει πως είτε οι πολιτικές πεποιθήσεις κωδικοποιούνται στην εγκεφαλική δομή μέσω των εμπειριών μας, είτε η εγκεφαλική δομή μας με κάποιο τρόπο καθορίζει ή έχει ως συνέπεια τις πολιτικές αντιλήψεις μας», δήλωσε ο Δρ. Ρις.

Ο Κόλιν Φερθ, σχολιάζοντας το πρωτότυπο πείραμα, είπε: «Το ξεκίνησα μάλλον ως αστείο. Απλώς αποφάσισα να εξακριβώσω τι πηγαίνει λάθος βιολογικά με τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν πολιτικά μαζί μου και να δω τι έχουν να πουν οι επιστήμονες γι» αυτό -και, να, που πράγματι κάτι προέκυψε».

Αμερικανική μελέτη του Δρ. Μάικλ Ντοντ του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, που θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο Attention, Perception & Psychophysics, σύμφωνα με το «Live Science», έδειξε μια άλλη διαφορά που σχετίζεται με τις πολιτικές απόψεις.

Οι προοδευτικοί είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους συντηρητικούς, να παρακολουθούν τις κινήσεις των ματιών των άλλων ανθρώπων, δηλαδή της κατεύθυνσης που οι γύρω άνθρωποι κοιτάζουν.

Είναι ακόμα μια ένδειξη ότι «δεξιοί» και «αριστεροί» μπορεί να έχουν ορισμένες διαφορές ακόμα και σε βιολογικό επίπεδο.

«Αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε ένα συνεπές πρότυπο, σύμφωνα με το οποίο οι συντηρητικοί ανταποκρίνονται περισσότερο στην απειλή, την αηδία και στα θυμωμένα πρόσωπα, ενώ είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις ματιές των άλλων, σε σχέση με τους προοδευτικούς», δήλωσε ο Δρ. Ντοντ. «Οι προοδευτικοί ανταποκρίνονται περισσότερο στα θετικά ερεθίσματα, στα χαρούμενα πρόσωπα και είναι πιο ευαίσθητοι στις ματιές των γύρω τους», πρόσθεσε.

Η αμερικανική μελέτη, όπως και η βρετανική, δεν ξεκαθαρίζει αν οι πολιτικές πεποιθήσεις καθορίζουν την μεγαλύτερη ή μικρότερη προσοχή που δείχνει κάποιος στα βλέμματα των άλλων ή, αντίστροφα, αν η ικανότητα να προσέχει κάποιος περισσότερο τους άλλους, επηρεάζει τις πολιτικές αντιλήψεις και τις γενικότερες στάσεις στη ζωή του.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοσιεύτηκε στη σελίδα http://www.healthview.gr/node/27659 στις 10/01/2011

Advertisements

One thought on “Μάθημα ΘΨ03: Δεξιός εγκέφαλος vs. αριστερός εγκέφαλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s