Μάθημα ΕΨ09α: Ομαδοσυνεργατικότητα, η ομάδα και τα χαρακτηριστικά της


…Πρώτη δημοσίευση: 22-12-2008

Ομάδα είναι ένα σύνολο ατόμων που βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση και επιδιώκουν έναν κοινό σκοπό.

Χαρακτηριστικά μιας ομάδας

Συλλογική αντίληψη: Τα μέλη της ομάδας έχουν όλα επίγνωση ότι είναι μέλη της. Αυτή η συλλογική αντίληψη τα υποχρεώνει να διαμορφώνουν συμπεριφορές που να είναι αποδεκτές από την ομάδα. Ταυτόχρονα όμως η ομάδα εμφανίζει μία ταυτότητα «επιπλέον» από τις προσωπικότητες και τα χαρακτηριστικά των μελών της. Η ομάδα δεν είναι ένα απλό άθροισμα των ικανοτήτων των μελών της, αλλά κάτι παραπάνω (Gestalt).

Αποδοχή κανόνων: Τα μέλη της ομάδας ενδιαφέρονται να παραμείνουν στην ομάδα (ανήκειν). Για το λόγο αυτό είναι ανεκτικά και αποδέχονται τους κανόνες και τις ‘‘επιβολές’’ της ομάδας. Συχνά υποχωρούν οι προσωπικές ανάγκες  και επιθυμίες ενός μέλους της για το ‘‘καλό’’ της ομάδας, το οποίο εμφανίζει χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που ίσως δεν θα τα εμφάνιζε σε άλλη περίπτωση.

Αλληλεξάρτηση: Τα μέλη είναι αλληλεξαρτώμενα, αφού όλα επηρεάζονται από κάθε γεγονός που αφορά οποιοδήποτε μεμονωμένο μέλος της ομάδας. Ταυτόχρονα κάθε μέλος φέρνει τις δικές του γνώσεις, δεξιότητες, αξίες και κίνητρα που αλληλεπιδρούν θετικά ή αρνητικά στη συνολική απόδοσή της.

Ανάγκες: Ένα άτομο συμμετέχει  σε μία ομάδα γιατί πιστεύει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα ικανοποιηθούν κάποιες ανάγκες και επιθυμίες του ή ότι η ομάδα θα του προσφέρει κάποια οφέλη. Η συμμετοχή του ατόμου στην ομάδα απαιτεί τη διάθεση μέρους από τον ελεύθερο χρόνο του.

Κοινοί στόχοι: Τα μέλη της ομάδας έχουν κοινούς στόχους και ιδέες, που σε μεγάλο βαθμό είναι τα στοιχεία που τα ενώνουν. Η επίτευξη των στόχων είναι και ένα από τα οφέλη στα οποία προσβλέπουν.

Κοινωνική οργάνωση: Η ομάδα είναι ένα κοινωνικό σύνολο που διαθέτει κανόνες, πόλους, ιεραρχία, ισχύ αλλά και συναισθηματικές σχέσεις. Η ομάδα λειτουργεί αποτελεσματικά όταν τα μέλη της συνεργάζονται και επικοινωνούν, αμφισβητούν το ένα το άλλο, αλλά ανοικτά και με ειλικρίνεια, με μοναδικό σκοπό την καλύτερη κάθε φορά επίδοση. Επιτυγχάνει η ομάδα όταν όλοι όσοι συμμετέχουν αισθάνονται επιτυχημένοι και κανένας νικημένος ή μειωμένος.

Αλληλεπίδραση: Τα μέλη της ομάδας επηρεάζουν το ένα το άλλο. Η αλληλεπίδραση αυτή προκαλεί μια κατάσταση που ξεπερνά τη συμβολή κάθε μέλους και δημιουργεί πολλαπλασιαστικά αποτέλεσμα για την ομάδα. Η άποψη των μελών της ομάδας επηρεάζει τις αντιδράσεις κάθε μέλους της, μια και η αίσθηση της «ομάδας» υπάρχει ακόμη και όταν τα μέλη δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Συνοχή: Στην προσπάθεια να παραμείνουν στην ομάδα, τα μέλη συνεισφέρουν στην ανάπτυξή της, στην επίτευξη των στόχων της και συμμετέχουν στις δραστηριότητές της. Η ανάπτυξη της ομάδας είναι οι συνειδητές ενέργειες που έχουν στόχο να επισημάνουν και να εξαλείψουν τα εμπόδια, αλλά και να βελτιώσουν τη συμπεριφορά, για να μπορέσει αυτή να οδηγηθεί σε εξαιρετική απόδοση.

Σχέση μελών: Η αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας βελτιώνει και τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους, αναπτύσσοντας δεσμούς αλληλεξάρτησης, φιλίας και αλληλοεκτίμησης. Στην ομαδική συνεργασία όλοι αναμειγνύονται και δεσμεύονται. Ακούνε ο ένας τον άλλον, συσχετίζουν τις πληροφορίες, επιβεβαιώνουν όταν συμφωνούν και επισημαίνουν τις διαφωνίες.


Advertisements

5 thoughts on “Μάθημα ΕΨ09α: Ομαδοσυνεργατικότητα, η ομάδα και τα χαρακτηριστικά της

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s