Kατηγορίες
ΒΙΒΛΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πολλαπλή Νοημοσύνη: σεξουαλική ή ερωτική νοημοσύνη


Πρώτη δημοσίευση 11 Απριλίου 2012

Ας ξεκινήσουμε με τέχνη!

Η σεξουαλική πολυρυθμία στο τελευταίο κομμάτι του Anoraak Το πορτρέτο ενός αντισυμβατικού έρωτα για το Figure του Γάλλου μουσικού Anoraak 

Σεξουαλικότητα και Τέχνη

Beyond gender by Vice – Η σεξουαλικότητα στην τέχνη Το VICE συναντάει τρεις δημιουργούς, που αποδομούν τη σχέση φύλου και σεξουαλικότητας.

1._lot_7_la_grande_nevrose_by_jacques_loysel_1867-1925_19th_century_5.jpg

2,18 εκατ. ευρώ γι’ αυτό το μαρμάρινο γυμνό!

1-_lot_7_la_grande_nevrose_by_jacques_loysel_1867-1925_19th_century_4

——————————————————————————————-

οι προϋποθέσεις της ερωτικής αποπλάνησης

του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ – Ελευθεροτυπία

Όραση, όσφρηση, αφή, ακοή, υπακούν τυφλά στις γονιδιακές και εγκεφαλικές επιλογές «μας». Όλες μας οι αισθήσεις συνωμοτούν, κυριολεκτικά πίσω από την πλάτη μας, για να πέσουμε στη παγίδα του… έρωτα.

Τα ερωτήματα αυτά απασχολούσαν ανέκαθεν τους ανθρώπους, χωρίς δυστυχώς να καταφέρουν ποτέ να βρουν μία συγκεκριμένη, πόσο μάλλον την οριστική απάντηση που να ισχύει για όλους. Μέχρι σήμερα, το λεγόμενο «μυστήριο» του έρωτα αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια αντικειμενικής ή υποκειμενικής κατανόησης και εκλογίκευσής του.

Γιατί μεταξύ όλων των ανθρώπων επιλέξαμε τον ή τη συγκεκριμένη ερωτική σύντροφο και όχι κάποιον άλλο; Ποια φυσικά, ψυχολογικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά καθόρισαν την επιλογή μας αυτή; Υπάρχουν, τελικά, ορισμένα γνωρίσματα -τα οποία οφείλει να έχει οπωσδήποτε κάποιος ή κάποια για να μας σαγηνεύσει ερωτικά; Και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η επιστημονική έρευνα καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για τη διερεύνησή του: ανθρωπολόγοι, γενετιστές, ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες, εξελικτικοί βιολόγοι -για να μην αναφέρουμε τους ψυχαναλυτές, τους ψυχοθεραπευτές ή τους σεξολόγους- επιχειρούν να διαφωτίσουν ό,τι σκοτεινό έχει απομείνει από τη ρομαντική μας αντίληψη περί έρωτος.

Τα ανθρώπινα όντα όταν εξετάζονται σε «εργαστηριακές συνθήκες» συμπεριφέρονται ερωτικά όπως περίπου και όλα τα άλλα ανώτερα θηλαστικά. Και το γεγονός ότι το είδος μας εξακολουθεί να υπάρχει σημαίνει, προφανώς, ότι η πολύχρονη εξελικτική διαδικασία μάς έχει προικίσει με τα απαραίτητα «εργαλεία» για να επιλέγουμε τον ερωτικό μας σύντροφο με βάση το αναπαραγωγικό μας συμφέρον: για να κάνουμε δηλαδή μαζί του υγιή παιδιά. Σε τελευταία ανάλυση, αυτό το αναπαραγωγικό κριτήριο υπερτερεί σαφώς και στατιστικά βαραίνει περισσότερο από κάθε άλλο κριτήριο (π.χ. οικονομικά συμφέροντα) στην επιλογή του συντρόφου μας.

Η νευροβιολογία του έρωτα

Απ’ ό,τι φαίνεται, σε λίγα χρόνια στο λήμμα «έρωτας» των ενημερωμένων λεξικών θα διαβάζουμε: «Σφοδρή αλλαγή της εγκεφαλικής δραστηριότητας που προκαλείται από την έκλυση μεγάλης ποσότητας ειδικών νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνης, ωκυτοκίνης, βασοπρεσίνης) με απώτερο στόχο την προώθηση της αναπαραγωγικής λειτουργίας».

Έχετε κάθε δικαίωμα να θεωρήσετε αυτόν τον ορισμό κάπως «άχρωμο» ή ίσως υπερβολικά «περιοριστικό», όχι όμως και ανακριβή! Εφόσον δεν ανήκετε στην ιδιόρρυθμη κατηγορία των ανθρώπων που αυθαίρετα θεωρούν πως όλες οι πρόσφατες ανακαλύψεις της νευροεπιστήμης γι’ αυτό το αινιγματικό βιο-ψυχολογικό φαινόμενο είναι εσφαλμένες, τότε οφείλετε να παραδεχτείτε ότι αυτός ο «ψυχρός» ορισμός συνοψίζει ικανοποιητικά τις σημερινές επιστημονικές μας απόψεις και δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, τουλάχιστον από τη «στενή» αλλά αντικειμενική πραγματικότητα των νευροεπιστημών.

Πράγματι, από όλες τις πρόσφατες έρευνες προκύπτει ότι στη μακρά εξελικτική ιστορία του είδους μας ο εγκέφαλός μας ανέπτυξε τρία διαφορετικά -τόσο από λειτουργική όσο και από ανατομική άποψη- συστήματα που καθορίζουν την ερωτική μας συμπεριφορά και τελικά εγγυώνται την επιτυχή αναπαραγωγή μας.

Το πρώτο εγκεφαλικό ερωτικό σύστημα σχετίζεται με τη σεξουαλική έλξη και την επιθυμία που μας ωθεί στο να ζευγαρώνουμε. Το δεύτερο επιτρέπει την ανάδυση του «ρομαντικού έρωτα», εδραιώνει την ερωτική σχέση και μας παρέχει τα αναγκαία κίνητρα για να αφιερώνουμε πολύ χρόνο και ενέργεια στον ερωτικό μας σύντροφο. Τέλος, το τρίτο εγκεφαλικό σύστημα διασφαλίζει τη μακροχρόνια σχέση με τον σύντροφό μας.

Μάλιστα, έχει πολλαπλώς διαπιστωθεί ότι η ιδιαίτερη παρέμβαση και εξειδικευμένη λειτουργία αυτών των διαφορετικών εγκεφαλικών συστημάτων βασίζεται πάντα στη διαφοροποιημένη παραγωγή συγκεκριμένων εγκεφαλικών μορίων, κυρίως ορμονών. Έτσι, για παράδειγμα, η έντονη σεξουαλική έλξη που νιώθουμε για κάποιον ή κάποια εξαρτάται άμεσα από την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων τεστοστερόνης, ενώ η ερωτική έκσταση που βιώνουμε καθορίζεται κυρίως από την ποσότητα ντοπαμίνης που εκλύεται στον εγκέφαλο, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Ενώ η «μονιμοποίηση» της ερωτικής σχέσης στο χρόνο εξαρτάται από την αυξημένη παραγωγή μιας άλλης ορμόνης, της ωκυτοκίνης στις γυναίκες και της βασοπρεσίνης στους άνδρες.

Μήπως η επιστήμη σκοτώνει τον έρωτα;

Και τι έχει απομείνει από το ερωτικό πάθος, αυτό το «μυστηριώδες» συναίσθημα που το έχουν εξυμνήσει με το εμπνευσμένο τους έργο τόσοι καλλιτέχνες και ποιητές; Το μεγαλύτερο ίσως «μυστήριο» στις ανθρώπινες σχέσεις, δηλαδή η επιθυμία να υπερβούμε τον εαυτό μας μέσα από τη ερωτική μας σχέση με τον άλλο, αποδομείται συστηματικά και ανάγεται στην «ανούσια» μηχανική των βιομορίων. Μήπως, εν τέλει, έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι η λογική σκέψη, και συνεπώς η επιστήμη, σκοτώνει τον έρωτα;

Μάλλον όχι! Το σφάλμα που διαπράττουν συστηματικά τόσο οι αυτόκλητοι ιππότες του έρωτα όσο και οι επιστημονικά πεφωτισμένοι «αναγωγιστές» είναι ότι συγχέουν τα ερωτικά βιώματα και πάθη με τους μηχανισμούς που τα παράγουν.

Λες και το να γνωρίζει κανείς τους μηχανισμούς της πέψης σημαίνει ότι έχει χάσει τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα θεσπέσια εδέσματα, ή, αντιστρόφως, ότι η ικανότητα να απολαμβάνει τα εδέσματα εξαρτάται από το αν γνωρίζει επακριβώς τη λειτουργία των πεπτικών ενζύμων.

Όσο τέλεια κι αν γνωρίσουμε τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς του έρωτα, τελικά αυτός, εκ φύσεως αιθέριος, πάντα θα μας διαφεύγει. Και αυτό όχι για κάποιους υπερφυσικούς λόγους, αλλά, αντίθετα, εξ αιτίας της βαθύτερης φύσης και λειτουργίας του.

Με άλλα λόγια, είμαστε από τη φύση μας προγραμματισμένοι να δημιουργούμε ερωτικές σχέσεις και να βιώνουμε τα ερωτικά πάθη που αυτές συνεπάγονται. Πέρα όμως από τα εφήμερα ερωτικά πάθη και παθήματα, η διαχρονική αξία του έρωτα είναι ότι εξασφαλίζει και εγγυάται την επιβίωσή μας, όχι βέβαια ως ατόμων αλλά ως είδους. Ίσως η αλχημεία του έρωτα να υπερβαίνει τη χημεία του εγκεφάλου που τον παράγει.

2 – 09/08/2008
——————————————
Ο έρωτας περνάει από τον… εγκέφαλο
———————————————————————————————

Πρόσφατες νευροεπιστημονικές έρευνες διερευνούν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν εκδηλώνουμε κάποια ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά.

Νέο! Τι μάθαμε για το σεξ το 2013;

————————————————————-

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς ψυχολόγους, για να αντλείς έντονη ερωτική ικανοποίηση δεν αρκεί να «τα δίνεις όλα». Πρέπει να βάζεις και το μυαλό σου να δουλεύει, για να μαντεύεις τι αρέσει στον άλλο και να προβλέπεις τις κινήσεις του.

«Το πιο μεγάλο και ισχυρό σεξουαλικό όργανο βρίσκεται ανάμεσα στ’ αφτιά μας», αποφάνθηκε ο Tζον Mάνεϊ, νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο Tζον Xόπκινς της Bαλτιμόρης (HΠA). Ο εγκέφαλος δεν είναι μόνο η έδρα των διευθυντηρίων που πυροδοτούν τη σεξουαλική επιθυμία και κατόπιν κατευθύνουν μέσω μιας θύελλας ορμονών την εξέλιξη της σεξουαλικής επαφής. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία φαντασιώσεων οι οποίες συμβάλλουν στο να αναπτυχθεί η έλξη, αλλά κυρίως υπαγορεύει στον επίδοξο εραστή ποια συμπεριφορά είναι η πιο κατάλληλη να υιοθετήσει στις διάφορες φάσεις της ερωτοτροπίας και της ερωτικής συνεύρεσης. «Πρόκειται για ένα άλλο είδος νοημοσύνης, τη λεγόμενη σεξουαλική. Όταν λέμε ότι ένας άντρας και μια γυναίκα διαθέτουν σεξουαλική νοημοσύνη δεν εννοούμε μόνο ότι γνωρίζουν καλά πώς λειτουργούν τα γεννητικά τους όργανα, αλλά επίσης ότι γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους και μπορούν να διαισθανθούν με ποιον τρόπο η συμπεριφορά τους θα επηρεάσει συναισθηματικά το σύντροφό τους», υποστηρίζει ο Mάικλ Mάιλμπερν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Mασαχουσέτης στη Bοστόνη και συγγραφέας, μαζί με το συνάδελφό του Σίιρ Kόνραντ, του βιβλίου με τίτλο Sexual Intelligence. Σ’ αυτό καταρρίπτονται πολλοί από τους μύθους που έχουν κυριαρχήσει στο δυτικό πολιτισμό γύρω από το σεξ.

Η συνέχεια εδώ!

————————————————————-

Επίσης, στα Ελληνικά:

Φύλο και σεξουαλικότητα.

Σεξουαλικότητα.

4442862211_2d1e1b88c0_b

Φύλο, σεξουαλικότητες, κινήματα.

sjrmd4y

Λουίζα Βογιατζή: Πόσο υψηλή είναι η σεξουαλική σας νοημοσύνη;

Της Φαίης Ευθυµίου, με τη συνεργασία της Παταπίας Τζότζολη, Κλινικής Ψυχολόγου – Νευροψυχολόγου, M.Sc. (Oxford), MPhil (Cambridge): Σεξουαλική νοημοσύνη.

Έλενα Μπούλια: Συναισθηματική νοημοσύνη για καλύτερο σεξ.

Έλενα Μπούλια: Όνειρα και σεξ: Τα φαντάσματα του Freud.

Έλλειψη ανδρών ή απροθυμία γυναικών;

2-_lot_11_p-tchelitchew_bathers_1

Esther Perel : Ερωτική νοημοσύνη.

——————————

Esther Perel: Ερωτική νοημοσύνη.

Σεξ: Μια δια βίου εκπαίδευση.

——————————

Η επιστημονική θεμελίωσή της βρίσκεται τώρα στα σκαριά!

Το βιβλίο: What We Really Want From Sex, and How to Get It.

Marty Klein: Sexual intelligence, politics, culture, the media and sex.

Η ιστοσελίδα: Sexual Intelligence®.

___________

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

_____________________________________________________

ΕΡΕΥΝΑ

TOP SEXIEST ACTRESS’ VOICE: MICHELLE PFEIFFER:

Η καλύτερη μέρα για σεξ είναι η Πέμπτη!

Τι βρήκε η έρευνα για το σεξ το 2011.

Πρώτοι στο σεξ οι Έλληνες, σύμφωνα με διεθνή έρευνα.

Ισότητα στο σεξ.

Απών το σεξ από το γάμο.

Οι άνδρες ξεπερνούν κατά πολύ τις γυναίκες στα χρόνια σεξουαλικής ζωής.

Έλλειψη ανδρών ή απροθυμία γυναικών;

————————————————————

Πόση διάρκεια έχει το ιδανικό σεξ;

 Αν σας απασχολεί το ερώτημα, οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση.

Στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, οι ειδικοί εξέτασαν χιλιάδες ζευγάρια ζητώντας τους να αξιολογήσουν τη διάρκεια της ερωτικής επαφής με τους χαρακτηρισμούς:

 • επιθυμητή,
 • επαρκής,
 • πολύ σύντομη και
 • πολύ μακρά – βαρετή – κουραστική.

Δείτε τα αποτελέσματα:

 • Πολύ σύντομη επαφή χαρακτηρίστηκε αυτή που διαρκεί 1 με 2 λεπτά.
 • Επαρκής επαφή χαρακτηρίστηκε αυτή που κρατάει 3 ως 7 λεπτά.
 • Επιθυμητή επαφή αυτή που διαρκεί από 7 μέχρι και 13 λεπτά.
 • Βαρετή ή κουραστική αυτή που ξεπερνάει τα 13 λεπτά.

Κατά τον Ουμπέρτο Έκο, πάντως, η διάρκεια είναι έντεκα λεπτά, όπως αναφέρει στο ομώνυμο βιβλίο.

Πηγή: polispress.gr

_____________________________________________

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού. Με το τέλος της παιδικής ηλικίας, το αγόρι και το κορίτσι μπαίνουν σε μια νέα φάση της ζωής τους, την εφηβική, κατά την οποία η ορμονική αφύπνιση προκαλεί αναστάτωση στον οργανισμό τους.

Από παιδί γίνεται γυναίκα. Περίπου από τα 12 χρόνια της η γυναίκα μπαίνει στον πρώτο μεγάλο σταθμό της, με την αρχή του γενετήσιου κύκλου της.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος . Κάθε γυναίκα γεννιέται έχοντας στις ωοθήκες της περίπου δύο εκατομμύρια ανώριμα ωοθυλάκια. Μεγάλος αριθμός από αυτά χάνεται έως ότου αρχίσει η εφηβεία. Με την έναρξη της εφηβείας υπάρχουν στις ωοθήκες κάθε γυναίκας περίπου τετρακόσιες χιλιάδες ωοθυλάκια.

Η πρώτη φορά στο αγόρι. Κάθε αρχή και δύσκολη; Ισως. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη πιο πολύ στην περίπτωση του εφήβου (14-17 ετών) που θα επιχειρήσει για πρώτη φορά να έλθει σε σεξουαλική επαφή.

Ένας στους δέκα εφήβους θα εμφανίσει σεξουαλικό πρόβλημα. Ένας στους δέκα εφήβους θα εμφανίσει σεξουαλικό πρόβλημα, στην Ελλάδα, ενώ 40.000 γυναίκες κάτω των 18 ετών κάνουν έκτρωση.

Επικίνδυνη η σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων στην Ελλάδα. Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους, ενώ έρευνα στη χώρα μας έδειξε πως από τους σεξουαλικά δραστήριους νέους, ποσοστό 10% δεν χρησιμοποιούσαν καμία αντισυλληπτική μέθοδο.

Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές στο σεξ από τις Ελληνίδες έφηβες.

___________

Για γέλια και για κλάματα

——————————

ΣΕΞ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΞΥΠΝΙΟ

_________________________________________________

Σε ποια πόλη το σεξ δεν σταματάει ποτέ;

Το σεξ δεν είναι αμάρτημα…

______________________

ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ

___________

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΕΞ

Στρείδια: είναι νόστιμα και αφροδισιακά, καθώς η πρωτεΐνη που έχουν θα 

Αλλά ο επιστημονικόw λόγος που το αβοκάντο θεωρείται αφροδισιακό

Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες εκείνες που πίνουν κάθε μέρα μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού σε σχέση με όσες προτιμούν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ.

Η έρευνα, η πρώτη του είδους της διεθνώς, που μελέτησε τη συσχέτιση της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού με τις γυναικείες σεξουαλικές ορμές, πραγματοποιήθηκε από γιατρούς του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, και ανέλυσε τη συμπεριφορά 800 γυναικών ηλικίας 18 – 50 ετών. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό σεξουαλικής ιατρικής “Journal of Sexual Medicine”.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη περιλάμβανε όσες έπιναν ένα έως δύο ποτήρια κόκκινο κρασί τη μέρα, η δεύτερη όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι ημερησίως είτε κρασιού είτε οποιουδήποτε άλλου αλκοολούχου ποτού, και η τρίτη ομάδα όσες περιορίζονταν στο …τσάι. Οι γυναίκες με ημερήσια κατανάλωση πάνω από δύο ποτήρια κρασιού εξαιρέθηκαν από την έρευνα για να αποφευχθούν οι πιθανές παρενέργειες της μέθης.

Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική ζωή τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες της πρώτης κατηγορίας πέτυχαν “σκορ” 27,3 μονάδων, της δεύτερης 25,9 και της τρίτης 24,4. Συμπέρασμα: Το κόκκινο κρασί “ανεβάζει” τη σεξουαλική διάθεση μιας γυναίκας.

Ο ακριβής μηχανισμός που το κόκκινο κρασί κάνει το “θαύμα” του είναι ακόμα άγνωστος. Σύμφωνα με τους Ιταλούς επιστήμονες, μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία και συνεπώς αυξάνουν τη ροή του αίματος σε περιοχές-κλειδιά του σώματος, βελτιώνοντας έτσι τη σεξουαλική λειτουργία.

Οι ερευνητές μάλιστα δήλωσαν ξαφνιασμένοι από το γεγονός ότι οι γυναίκες της πρώτης κατηγορίας (που έπιναν ένα-δύο ποτηράκια κρασί τη μέρα) ήσαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερης ηλικίας από τις γυναίκες των άλλων δύο ομάδων, αν και υποτίθεται ότι η σεξουαλική διάθεση υποχωρεί με το πέρασμα των χρόνων – αλλά πιθανότατα το κρασί αντισταθμίζει την επίδραση της ηλικίας.

——————————

Μαρτυρίες

___________________________________________

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

_________

Γυναικεία Σεξουαλικότητα

Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ – Η ψυχολογία και η βιολογία πίσω από τα γυναικεία σεξουαλικά κίνητρα.

Ανδρική σεξουαλικότητα

______________________________

ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΑ

 • Ομοφυλόφιλος έφηβος και οικογένεια. Η εφηβεία είναι η περίοδος, και για τα δύο φύλα, κατά την οποία ο νέος και η νέα αρχίζουν να συνειδητοποιούν και να καθορίζουν τις σεξουαλικές διαθέσεις τους και να προσανατολίζουν την πορεία τους.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ

Το μυστικό στη σχέση είναι η “γενναιοδωρία”.

—————————-

ΑΠΙΣΤΙΑ

—————————-

ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

—————————–

ΣΤΥΣΗ

—————————-

ΣΠΕΡΜΑ-ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

——————————————————————————————-

ΑΥΤΟΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

 • Η αυτοϊκανοποίηση και τα παράγωγά της.
 • Αυνανισμός . Ακούγοντας τη λέξη αυνανισμός οι γονείς αντιδρούν ο κάθε ένας διαφορετικά και πολλοί δεν ξέρουν πως ο αυνανισμός μπορεί να ξεκινήσει καμιά φορά (σπάνια) και από τη βρεφική ηλικία!! Οι έφηβοι διακατέχονται από αντιλήψεις που πολλές φορές είναι λανθασμένες. Αξίζει το κόπο λοιπόν να διαβάσετε το εκτεταμένο και πολύ ενδιαφέρον αυτό άρθρο.
 • Ο αυνανισμός στους ενήλικους. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αυνανισμός στην ενήλικη ζωή, τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας. Και ενώ είναι γεγονός ότι υπάρχει περισσότερη σεξουαλική ελευθερία και μεγαλύτερη απελευθέρωση στη σχέση των δύο φύλων, έχουμε αύξηση της αυνανιστικής έκφρασης στον ενήλικα.

—————————–

Αντισύλληψη

——————————————-

——————————

ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΣ

——————————-

ΔΙΑΦΟΡΑ

 • 237 κίνητρα για σεξουαλική επαφή. Έχοντας συντάξει μια λίστα με 237 λόγους για τους οποίους κάποιος επιθυμεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας έρχονται κοντά κυρίως για τους ίδιους λόγους. Όπως έδειξε η έρευνα, το κίνητρο του πόθου υπερκέρασε αυτό της αγάπης.
 • Greenlight Laser κατά της υπερπλασίας του προστάτη. Η μέθοδος Greenlight Laser, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που απελευθερώνει οριστικά τον ασθενή από τα ενοχλήματά του και όχι απλά άλλη μία προσπάθεια στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη.

_______________________________

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μια ελληνική μελέτη που διεξήχθη από το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2010 έδειξε ότι πάνω από το 70% και των δύο φύλων «καλοβλέπουν» τις σχέσεις εκτός γάμου. Στη μελέτη συμμετείχαν 447 άτομα, 18 έως 57 ετών,  το ποσοστό των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών και η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα είναι η ομάδα από 31 έως 40 ετών. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο των ερευνητών, περίπου το 80% των ανδρών ηλικίας από 18 έως 40 ετών εμφανίζονται πρόθυμοι να βρεθούν με γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας ενώ περίπου το 90% των γυναικών ηλικίας από 30 έως 50 ετών θα έκαναν ευχαρίστως σεξ με νεότερους άνδρες.

Σε ό,τι αφορά τις εξωσυζυγικές σχέσεις, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ομολογούν ότι «πέρασε από το μυαλό τους» να συνάψουν εξωσυζυγική ή παράλληλη σχέση. Επιπλέον, σε σχέση με παλιότερη έρευνα του 2001, το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν ότι δεν είχαν ποτέ εξωσυζυγική σχέση έχει πρακτικά υποδιπλασιαστεί. Η ανάληψη από την πλευρά των γυναικών του παραδοσιακού ανδρικού ρόλου του «κυνηγού» θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη, ενώ δύο στους τρεις άνδρες και γυναίκες λένε ευθέως ότι δεν θα δίσταζαν να κάνουν σεξ με παντρεμένο ή δεσμευμένο άτομο. Φαίνεται λοιπόν ότι οι διαφορές στις επιλογές των δύο φύλων σε σχέση με τη σεξουαλική συμπεριφορά είναι πλέον ανύπαρκτες…

Δύο στους τρεις δεν είναι ικανοποιημένοι

Τα 2/3 των ανδρών και των γυναικών δεν είναι ικανοποιημένα από την κύρια ή συζυγική σχέση και γι’ αυτό σκέπτονται το ενδεχόμενο μιας άλλης σχέσης. Αν και μέχρι πριν από δύο δεκαετίες οι εξωσυζυγικές και παράλληλες σχέσεις αποτελούσαν ανδρικό «προνόμιο», φαίνεται ότι στις μέρες μας τα ποσοστά ανδρών και γυναικών που διατηρούν ή είχαν παράλληλη σχέση έχουν σχεδόν εξομοιωθεί.

Το 41,2% των ερωτηθέντων ανδρών δηλώνει ότι έχει πολύ συχνά ή μερικές φορές παράλληλη σχέση, έναντι ποσοστού 35,3% των γυναικών. Μικρή διαφορά υπάρχει, επίσης, ανάμεσα στο ποσοστό των ανδρών και γυναικών που δεν είχαν ποτέ παράλληλη ή εξωσυζυγική σχέση: 37,6% των ανδρών έναντι 40,4% των γυναικών. Από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στο ερώτημα «αν θα έκαναν σεξ με ένα δεσμευμένο ή παντρεμένο άτομο». Δύο στους τρεις άνδρες και γυναίκες (ποσοστό ανδρών 68,3% και ποσοστό γυναικών 64,7%) δήλωσαν ότι θα έκαναν σεξ με δεσμευμένο ή παντρεμένο άτομο.

Οι νεαροί άνδρες αναζητούν μεγαλύτερες γυναίκες

«Από την έρευνα προκύπτει ότι στο σεξ ο παράγοντας ηλικία παίζει δευτερεύοντα ρόλο», αναφέρει ο κ. Ζήσης Παπαθανασίου, επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας-Σεξολόγος, διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. «Σ’ αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η σεξουαλικότητα αποσυνδέεται όλο και περισσότερο από τις μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις, με συναισθηματική κάλυψη και προοπτική γάμου, ιδιαίτερα για τους νεαρούς άνδρες.

Από την άλλη μεριά το ”pick” της ανδρικής σεξουαλικότητας τοποθετείται, από βιολογικής πλευράς, γύρω στην ηλικία των 20 ετών, ενώ στη γυναίκα λίγο μετά τα 30. Είναι όμως σαφές ότι οι περισσότεροι νεαροί άνδρες αναζητούν μια περισσότερο έμπειρη γυναίκα, για να διδαχθούν στο σεξ, νιώθοντας ότι παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια».

«Η φροντίδα για την εμφάνιση, η άσκηση, η μόρφωση και η οικονομική αυτοτέλεια προσδίδουν στις γυναίκες αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσουν έναν άνδρα της επιλογής τους, τα δε ναρκισσιστικά στοιχεία επιτείνουν επιλογές προς νεότερους άνδρες», συμπληρώνει ο κ. Παπαθανασίου.

——————————-

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Οι γυναίκες που έχουν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ), απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ και έχουν συχνότερους οργασμούς. Αυτή η διαπίστωση προέκυψε από έρευνα του King’Αs College του Λονδίνου σε 2.000 δίδυμες γυναίκες.

Συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε με ακρίβεια τα συναισθήματά μας και η δυνατότητά μας να τα εκφράζουμε ή και να τα δημιουργούμε προκειμένου να βοηθήσουν τη σκέψη μας. Πρόκειται για ένα δείκτης ευφυΐας που τα τελευταία χρόνια θεωρείται ανώτερος από το IQ.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά και απόδοση. Επιπρόσθετα απάντησαν και σε ειδικά σχεδιασμένα τεστ που μετρούν τη συναισθηματική ευφυΐα.Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι όσες γυναίκες είχαν υψηλότερο δείκτη EQ, είχαν και συχνότερους οργασμούς είτε κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, είτε κατά τη διάρκεια του σεξ.

«Αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη συμπεριφορικών και γνωσιακών θεραπειών για τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής των γυναικών»,

σημείωσε ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, διευθυντής του Τμήματος Ερευνών Διδύμων Αδελφών του King’Αs Colllege.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη έχει άμεση επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών καθώς επηρεάζει την ικανότητά τους να επικοινωνούν τις σεξουαλικές επιθυμίες στον σύντροφό τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερο τη σεξουαλική πράξη.

Εδώ όλη η δημοσίευση.

—————————–

ΚΑΜΑΣΟΥΤΡΑ

Καμασούτρα, δείτε τις στάσεις σε ένα βίντεο!

____________

1528: Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης για την σεξουαλική διαφορετικότητα.

——————————

ΣΕΞ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

—————————————————

——————————

Βελτίωση σεξουαλικών ικανοτήτων

Δεν σου φτάνει το άγχος που σου δημιουργεί η καθημερινότητα, έχεις και προσωπικό σου ζόρι. Η κάθε γυναίκα κουβαλάει τις δικές της ανασφάλειες και φυσικά αυτό την εμποδίζει στο να έχει μια ευχάριστη σεξουαλική ζωή. Βαλόμαστε πανταχόθεν… κορίτσια!

Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα εξηγεί:

-Νέες μελέτες αναφέρουν ότι το άγχος επίδοσης απειλεί σε σημαντικό βαθμό τις γυναίκες, οι οποίες ολοένα και περισσότερο ανησυχούν για την εικόνα τους και για το κατά πόσο ανταποκρίνονται με επιτυχία στον σεξουαλικό τους ρόλο.

-Το άγχος τόσο της εικόνας όσο και της απόδοσης σχετίζεται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου που το βιώνει. Το πώς αντιλαμβάνεται και αποδέχεται κανείς το σώμα του και τον εαυτό του εν γένει, επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα του ατόμου και την διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα.

-Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αποφεύγει κανείς το σεξ για να μην έρθει στη δύσκολη θέση να εκθέσει το σώμα του και άρα να μην εκτεθεί ο ίδιος. Η αρνητική εικόνα εαυτού, όπως, όταν για παράδειγμα κάποια γυναίκα αισθάνεται ότι έχει πάρει κάποια κιλά παραπάνω, κάνει το άτομο να αισθάνεται δυσφορία και να νιώθει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει ερωτικά τον σύντροφό του με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

-Στις μέρες μας αυτή η ανασφάλεια ενισχύεται, και η ψυχολογική πίεση που βιώνει κανείς για την εικόνα του γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως μέσω της τηλεόρασης και της διαφήμισης, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με μηνύματα και εικόνες για το πρότυπο της ομορφιάς, μιας ομορφιάς που δεν είναι άλλη από την τέλεια καλοσχηματισμένη και σαγηνευτικά προκλητική γυναίκα.

-Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, συχνά συγκρίνουν τον εαυτό τους με προηγούμενους εραστές του συντρόφου. Αναλώνονται σε αρνητικές σκέψεις και φοβούνται πως ίσως να υπήρχαν άλλες με καλύτερες επιδόσεις από αυτόν.

-Επιπλέον, το άγχος απειλεί και τα άτομα που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, δεν έχουν πολλές προηγούμενες ερωτικές εμπειρίες και αισθάνονται φόβο ή ντροπή, ή είχαν κάποια προηγούμενη τραυματική εμπειρία. Έτσι η ερωτική μαγεία χάνεται και το ερωτικό παιχνίδι αποκτά αξιολογικό χαρακτήρα.

-Τα κοινωνικά στερεότυπα και οι μύθοι γύρω από το σεξ είναι συχνά αιτία προαγωγής άγχους και στρες με επιπτώσεις στην ερωτική ζωή του ατόμου. Η άγνοια κυρίως για θέματα προφύλαξης και οι λανθασμένες σεξουαλικές εγγραφές δημιουργούν φόβο και άρα μείωση της επιθυμίας για ερωτική δραστηριότητα.

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους

1. Κανείς δεν είναι τέλειος και καμία δεν είναι τέλεια.

2. Σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε.

3. Έρευνες σε ζευγάρια έχουν δείξει πως ο σύντροφος θεωρεί εμφανισιακό πλεονέκτημα, αυτό που η γυναίκα θεωρεί πάνω της ατέλεια. Σε αγαπά για αυτό που εσύ μισείς πάνω σου.

4. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ανδρών που προτιμούν τις skinny γυναίκες. Οι άνδρες προτιμούν τις καμπύλες.

5. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις άλλες. Να αγαπάς τον εαυτό σου και να φροντίζεις την αυτοπεποίθησή σου. Η δύναμη είσαι εσύ και υπεύθυνη για την ευτυχία σου είσαι μόνο εσύ.

6. Τα κορίτσια που βλέπεις στα περιοδικά είναι τόσο ρετουσαρισμένα.

7. Οι άντρες δεν ασχολούνται με τόσες λεπτομέρειες. Η κυτταρίτιδα είναι γυναικεία συζήτηση. Κανείς άνδρας δεν θα σε απορρίψει για το φλοιό πορτοκαλιού, ούτε για το ένα κιλάκι παραπάνω.

8. Μπορεί να κοιτάει άλλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι της προτιμά ή ότι τις θεωρεί καλύτερες από σένα. Αφού με σένα είναι.

9. Ό,τι κι αν σε ενοχλεί, μπορείς να το αλλάξεις.

10. Η ευτυχία σου εξαρτάται από μια ευχάριστη σεξουαλική ζωή. Η ευχάριστη σεξουαλική σου ζωή όμως δεν εξαρτάται από την εμφάνισή σου.

Της Ξένιας Ιωάννου, με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Νίκης Ζαρκάδα, tlife.gr

——————————–

Οι φετιχιστές έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. 

B81A4FA8AFC2D919A05567168A39F810

Μαγνητική τομογραφία προβλέπει το μέλλον της σχέσης

Η φιλία, και όχι το σεξ, κρατάει την ερωτική σχέση

Η χρήση ουσιών και αλκοόλ πλήττει το σεξ

Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη

Η ματιά του άνδρα "προδίδει" το ερωτικό ενδιαφέρον

Οι άντρες θέλουν έξυπνες και οι γυναίκες όμορφους!

Καλύτερο το σεξ όταν υπάρχει λεκτική επικοινωνία

Η τεστοστερόνη συνδέεται με τον αυνανισμό στις ...

———————————————–

Τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματος στον ύπνο

15/10/2012

Μια μελέτη, που διεξήχθη σε 2.000 ζευγάρια για λογαριασμό της αλυσίδας ξενοδοχείων Travelodge, αποκαλύπτει ότι η στάση του ύπνου των ζευγαριών που κοιμούνται μαζί  εμπίπτουν τις περισσότερες στον κανόνα «μακριά κι αγαπημένοι». «Η γλώσσα του σώματος δεν είναι προσποιητή στη διάρκεια του ύπνου και μπορεί νααποκαλύψει πολλά για τις σχέσεις», σχολιάζει η Κορίν Σουϊτ, ψυχολόγος σχέσεων από το Λονδίνο.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο ρομαντισμός έχει πλέον χαθεί από τα υπνοδωμάτια. Ο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσαν πως δεν αντέχουν να τους αγγίζει διόλου ο/η σύντροφός τους όταν κοιμούνται. Επιπλέον, για να κοιμηθούν καλά, περισσότεροι από τους μισούς (το 54%) γυρνούν την πλάτη στο έτερό τους ήμισυ. Το φιλί για καληνύχτα έχουν ξεχάσει οι οκτώ στους 10 από εμάς. Ούτε το «σ’ αγαπώ» υπάρχει στην ατζέντα του 90% των σύγχρονων ζευγαριών. Επιπλέον, ένα στα τέσσερα ζευγάρια ηλικίας 35 έως 44 ετών κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια, ενώ απ’ όσα κοιμούνται μαζί το 25% τσακώνονται κατ’ επανάληψιν στο κρεβάτι επειδή ο ένας ενοχλεί τον άλλο στη διάρκεια του ύπνου.

Οι άντρες αποδείχθηκαν πιο τρυφεροί από τις γυναίκες, καθώς το 67% είπαν ότι θα ήθελαν περισσότερη αγκαλιά και οι τρεις στους δέκα είπαν ότι ενοχλούνται που η σύντροφός τους δεν τους αγκαλιάζει στο κρεβάτι. Αντίθετα οι γυναίκες θέλουν λιγότερες αγκαλιές από τους άνδρες παρότι θα νόμιζε κανείς ότι αυτές είναι που θέλουν μεγαλύτερη τρυφερότητα πριν από τον ύπνο.

Ύπνος και γλώσσα του σώματος

Η ψυχολόγος Κορίν Σουϊτ που έχει ειδικότητα στις ανθρώπινες και ερωτικές σχέσεις αποκωδικοποιεί τη γλώσσα του σώματος στον ύπνο και το τι σημαίνουν οι διάφορες στάσεις ύπνου:

* Πλάτη με πλάτη, δίχως επαφή. Η στάση που δήλωσε ότι προτιμά το 33% των ερωτηθέντων ζευγαριών. Τα ζευγάρια αυτά αισθάνονται συνδεδεμένα αλλά αρκετά ανεξάρτητα, ώστε να κοιμούνται ξεχωριστά. Έχουν συνηθίσει αλλήλους και αποδέχονται ο ένας τις συνήθειες ύπνου του άλλου.

* Πλάτη με πλάτη, με επαφή. Η προτιμώμενη στάση για το 21% των εθελοντών. Τα ζευγάρια αυτά είναι άνετα, στενά συνδεδεμένα και χαλαρά μεταξύ τους. Η στάση αυτή είναι δημοφιλής και στις νέες σχέσεις.

* Γυναίκα με γυρισμένη την πλάτη στον άντρα. Στάση που επιλέγει το 15% των ζευγαριών. Είναι παραδοσιακή στάση, στην οποία ο άντρας έχει τον κυρίαρχο ρόλο και «προστατεύει» την γυναίκα του. Συνήθως υιοθετείται στα πρώτα λίγα χρόνια της σχέσης ή του γάμου και υποδηλώνει ισχυρή σεξουαλικότητα και αίσθημα ασφάλειας στη σχέση.

* Άντρας με γυρισμένη την πλάτη στην γυναίκα. Προτιμώμενη στάση για το 6% των εθελοντών. Εδώ οι ρόλοι αντιστρέφονται, η γυναίκα κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο και «προστατεύει» τον σύντροφό της.

* Πρόσωπο με πρόσωπο. Προτίμηση για το 8% των εθελοντών. Αντιπροσωπεύει την ανάγκη για επαφή του ενός με τον άλλο και για συζήτηση στο κρεβάτι.

* Πρόσωπο με πρόσωπο, με μπλεγμένα πόδια που «λύνονται» έπειτα από λίγα λεπτά. Δήλωσε πως την προτιμά το 9% των ζευγαριών. Αντιπροσωπεύει την γεμάτη αγάπη ανεξαρτησία και αποτελεί ένδειξη τρυφερότητας, αγάπης και σεξουαλικής δραστηριότητας, παρότι τα ζευγάρια αργότερα χωρίζουν και κοιμούνται ανεξάρτητα.

* Πρόσωπο με πρόσωπο, με μπλεγμένα πόδια όλη τη νύχτα. Το 5% των ζευγαριών. Η στάση για τους γεννημένους ρομαντικούς ή τους φρεσκο-ερωτευμένους που δεν αντέχουν δευτερόλεπτο ο ένας μακριά απ’ τον άλλο.

* Γυναίκα με το κεφάλι και το χέρι στο στήθος του άντρα. Η αγαπημένη στάση μόλις για το 1% των εθελοντών. Η κλασική ρομαντική στάση ύπνου όλων των κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ. Συνηθισμένη σε μία νέα σχέση ή μετά το σεξ. Αντιπροσωπεύει τη νέα ή/και αναζωπυρωμένη αγάπη.

* Γυναίκα ανάσκελα, με χέρια και πόδια ανοιχτά, και άντρας σχεδόν εκτός κρεβατιού. Αγαπημένη στάση για το 1% των εθελοντών. Η γυναίκα κυριαρχεί στο κρεβάτι, θέλει το χώρο της και ο άντρας υιοθετεί δευτερεύοντα ρόλο και την αφήνει να κάνει ό,τι θέλει.

* Άντρας ανάσκελα, με χέρια και πόδια ανοιχτά, και γυναίκα σχεδόν εκτός κρεβατιού. Αγαπημένη στάση για το 1% των ζευγαριών. Άρχων του κρεβατιού είναι σε αυτή την περίπτωση ο άντρας και η γυναίκα ευχαρίστως υπακούει.

———————————-

The Journal of Sexual Medicine

© International Society for Sexual Medicine

Cover image for Vol. 10 Issue 5

May 2013, Volume 10, Issue 5

——————————

————
—————

Πώς το σεξ επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι κακές συνήθειες που σκοτώνουν το σπέρμα

Όταν τα γονίδια φταίνε για την… απιστία

Όταν η σεξουαλικότητα συναντά την τέχνη & η αναπαραγωγή την επιστήμη, σε ένα συνέδριο

Σεξ στα 80; Ποιο είναι το μυστικό των σεξουαλικά δραστήριων ζευγαριών

Ποια είναι η πιο «δημοφιλής» μέρα και ώρα για σεξ

Οι δημόσιες ερωτοτροπίες είναι… επίδειξη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Σεξουαλικός ναρκισσισμός: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

Νέα θεωρία για τον γυναικείο οργασμό (31-5-2017)

Δείπνο πριν το σεξ: Ποιες τροφές να αποφύγετε

Τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα: Πώς αλήθεια επιδρά στην σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;

Γάμος χωρίς σεξ: πως θα λύσετε το πρόβλημα

Το σεξ ενισχύει τη μνήμη

Οι λόγοι που προσποιούνται οργασμό άντρες και γυναίκες

Τα 6 μεγαλύτερα λάθη σου στο κρεβάτι και πώς να τα διορθώσεις

Η μπύρα ωφελεί στη σεξουαλική ζωή των ανδρών

PEREL ESTHER: ΕΡΩΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΣΥΜΦΙΛΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Το βιβλίο πραγματεύεται κυρίως το αν μπορεί να υπάρχει ερωτισμός στις σχέσεις που έχουν εμβαπτιστεί στην οικειότητα: βλέπε γάμος, μακρόχρονη συμβίωση κλπ. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες μας σκάει ένα μυστικό…
Πρώτα ήταν ο δείκτης νοημοσύνης, έπειτα η συναισθηματική νοημοσύνη. Μόλις είδα «Ερωτική νοημοσύνη» λέω, εδώ είμαστε! Τώρα θα διαφωτιστώ για όλα τα παλαιά μου στραβοπατήματα και θα αποφύγω τα μελλούμενα. Βυθίστηκα στις σελίδες με ένα συναίσθημα ιερού μυστικισμού ανακατεμένου με αγαλλίαση. Το κείμενο ήταν διατυπωμένο με σαφήνεια, με αναφορές σε περιπτώσεις αληθινών ανθρώπων χωρίς όμως περιττές φλυαρίες και γρμμένο σε ωραία και κατανοητή γλώσσα – όχι δε γνωρίζω προσωπικώς τη μεταφράστρια! Το βιβλίο πραγματεύεται κυρίως το αν μπορεί να υπάρχει ερωτισμός στις σχέσεις που έχουν εμβαπτιστεί στην οικειότητα: βλέπε γάμος, μακρόχρονη συμβίωση κλπ. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες μας σκάει ένα μυστικό. Όχι πως δεν το ξέραμε δηλαδή, όμως μας υπενθυμίζει ότι στις μέρες μας, απευθυνόμαστε σε ένα και μόνον πρόσωπο ζητώντας του αυτό που παλία παίρναμε από την κοινότητα: μια αίσθηση σταθερότητας, αξίας και συνέχειας. Ταυτόχρονα, περιμένουμε από τον καλό μας/ την καλή μας ρομαντικά φούμαρα, συναισθηματική και σεξουαλική κάλυψη. Και από εκεί ξεκινούν τα τρία κακά της μοίρας μας! Η συγγραφέας και ψυχολόγος Esther Perel είναι γυναίκα και μάλιστα κόρη επιζόντων ναζιστικών στρατοπέδων οι οποίοι όταν επέστρεψαν στον κόσμο των ζωντανών ένιωσαν ότι τους ξαναχάρισαν τη ζωή και φρόντισαν να περνούν καλά και να καλλιεργούν την ευχαρίστηση στο γάμο και την οικογένεια τους. Με πείθει ότι έχει μάθει το μάθημά της καλά και από σοφούς δασκάλους. Μας λέει ότι η αγάπη στηρίζεται σε δυο πόδια, την υποταγή και την αυτονομία και πως αν συγχωνευτούμε με τον άλλον ακυρώνεται η ετερότητα των δύο προσώπων και δεν μπορεί να υπάρξει σχέση. Και μας θυμίζει κάτι που ξέραμε, ότι η οικειότητα μιας πιστής και τρυφερής σχέσης δεν οδηγεί απαραιτήτως στο σεξουαλικό παράδεισο! Το βιβλίο της βασίζεται στην έρευνα που έχει η ίδια εκπονήσει σε ζευγάρια κάθε ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής τάξης, ετερόφυλα και ομοφυλόφιλα. Μου αρέσει που τονίζει ότι υποβιβάσαμε το σεξ σε λειτουργία και έτσι δε μιλάμε πλέον για την τέχνη του σεξ αλλά για τους μηχανισμούς του. Γι΄αυτό και δε βλέπουμε προκοπή! Η ίδια δεν αναφέρεται πουθενά σε τεχνικές του τύπου «πώς να κρταήσετε το γάμο σας ζωντανό» αλλά σε μια εμπνεσμένη στάση ζωής και καθημερινό ενδιαφέρον για το έτερο ήμισι. Μιλάει για τον ερωτισμό που κρύβει μέσα του την υποταγή (για άντρες και γυναίκες) και για την ντροπή που εξαφανίζεται όταν το πρόσωποπου αγαπάμε αποδέχεται και επικυρώνει και τις πιο βρώμικες επιθυμίες μας. Εξάρει την ιδιοφυία της ερωτικής φαντασίας να μεταμορφώνει και να αποκαθιστά τα τραύματα του παρελθόντος και αναφέρεται στην αξία ενός καλού ντεντέκτιβ-ψυχολόγου που θα «διαβάσει» και θα ερμηνεύσει το παρελθόν της παιδικής μας ηλικίας. Μας λέει για την τρικυμία που περνά η ερωτική ζωή του ζευγαριού μόλις οι δυο τους γίνουν γονείς και για την οποία δε μας προειδοποίησε κανείς! Μας προκαλεί να γίνουμε φύλακες της ερωτικής φλόγας της ερωτικής σχέσης που διατηρούμε, μας κάνει να χαμογελάσουμε με τις πολιτισμικέα διαφορές μέσα στον περιπρισμένο δυτικό μας κόσμο, όπου η εγκυμοσύνη αποτελεί κεφάλαιο της ιατρικής στη Νέα Υόρκη και κεφάλαιο της συναισθηματικής εκπαίδευσης στο Παρίσι, συνέπεια της σωματικής απόλαυσης. Κλείνω με μια φράση της που λέει ότι ίσως το σεξ είναι το τελευταίο παιχνίδι που επιτρέπουμε στους εαυτούς μας ως ενήλικες, μια γέφυρα με την παιδική μας ηλικία. Ας τη διαβούμε με χάρη και με μια μικρή, γλυκιά αίσθηση κινδύνου!
Αγγελική Τζαβάρα [Πηγή: Protagon.gr]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.