Επάγγελμα Ψυχολόγος: Πώς η Ψυχολογία μας βοηθάει για να γίνουμε καλύτεροι;


του Χαράλαμπου Παν. Πίσχου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπευτή

H Ψυχολογία είναι στη συνείδηση και στη συναίσθηση του κόσμου πολύ πριν την «επίσημη» ανακάλυψή της από τον Freud. Έχοντας περάσει πάνω από 2,5 αιώνες από τότε και έχοντας διανύσει μεγαλειώδη πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης, φτάνουμε στο σήμερα, όπου μεγάλο ποσοστό του κόσμου την αποδέχεται ως βασικό παράγοντα στη καλή διατήρηση της υγείας του, ψυχικής και σωματικής. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα πεδίο σύγχυσης, με τα ψυχιατρικά στερεότυπα, τη ψυχοθεραπεία, την επιλογή και τη βοήθεια του ψυχολόγου, κάνω μία αναφορά στο πλαίσιο εργασίας της ψυχολογίας, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσω το τοπίο.

Η ψυχολογία δεν είναι ψυχιατρική. Η Ψυχολογία βασίζεται στη διαλεκτική μέθοδο μεταξύ του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή και του θεραπευόμενου, ομάδας, ζευγαριού, οικογένειας. Ο Ψυχολόγος δεν δίνει φάρμακα γιατί τα θεωρεί εξαρτήσεις, προσπαθεί με τις ψυχοθεραπευτικές μεθόδους στις οποίες έχει εκπαιδευτεί να βοηθήσει τον θεραπευόμενο. Σε σοβαρές ψυχιατρικές ή νευρολογικές περιπτώσεις, συνεργάζεται με τον ψυχίατρο και δίνεται φαρμακευτική αγωγή, μόνο τότε χρειάζεται. Σε απλές περιπτώσεις υπαρξιακών θεμάτων, δεν χορηγούνται φάρμακα.

Τι είναι η θεραπεία: η θεραπεία είναι μία φροντίδα για ψυχολογικά θέματα. Οι Ψυχολόγοι και οι θεραπευόμενοι εργάζονται μαζί για να κατανοήσουν τα προβλήματα και να καταλήξουν σε πλάνα για να τα επιλύσουν. Η εστίαση γίνεται στην αλλαγή αναποτελεσματικών σκέψεων, συναισθημάτων ή συμπεριφορών. Θάνατος, διαζύγιο, απόλυση από τη δουλειά, χρόνιες παθήσεις – αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν απίστευτο άγχος και δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα του ατόμου. Ακόμα όμως και απλά, καθημερινά θέματα, από αυτά που νομίζουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, μπορούν να μας επηράσουν αρνητικά και να μας κάνουν να χάσουμε την ψυχολογική αλλά και την σωματική μας ισορροπία.

η συνέχεια εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s