Περί ύπνου


1. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά 700 γονίδια – Προηγούμενες έρευνες σχετικά με τον ύπνο έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες το βράδυ έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε αιτία σε σχέση με άτομα ίδιας ηλικίας που κοιμούνται αρκετές ώρες το βράδυ.

2. Ποιες τροφές προκαλούν διαταραχή στον ύπνο – Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι η διατροφή έχει άμεση σχέση με τον ύπνο, καθώς άλλα θρεπτικά συστατικά την ευνοούν την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου ενώ άλλα προκαλούν αϋπνία. Αν λοιπόν δεν σας πιάνει…

3. Ροχαλητό: Αιτίες και θεραπεία – Το ροχαλητό δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε γι’ αυτούς που ροχαλίζουν ούτε, κυρίως, γι’ αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να το υποστούν. Όμως, το επίμονο ροχαλητό είναι κάτι περισσότερο από απλή ενόχληση. Εκτός του ότι μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις ακόμη και…

4. Το αλκοόλ μειώνει τη φάση REM στον ύπνο – Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι κρασί πριν από τον βραδινό ύπνο κάνει καλό – σε ορισμένα γηροκομεία, ακόμη και σε νοσοκομεία στο εξωτερικό σερβίρεται λίγο αλκοόλ το βράδυ. Αυτό συμβαίνει διότι το αλκοόλ μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται ένα άτομο…

5. Τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματος στον ύπνο

Μια μελέτη, που διεξήχθη σε 2.000 ζευγάρια για λογαριασμό της αλυσίδας ξενοδοχείων Travelodge, αποκαλύπτει ότι η στάση του ύπνου των ζευγαριών που κοιμούνται μαζί  εμπίπτουν τις περισσότερες στον κανόνα «μακριά κι αγαπημένοι». «Η γλώσσα του σώματος δεν είναι προσποιητή στη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τις σχέσεις», σχολιάζει η Κορίν Σουϊτ, ψυχολόγος σχέσεων από το Λονδίνο. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο ρομαντισμός έχει πλέον χαθεί από τα υπνοδωμάτια. Ο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσαν πως δεν αντέχουν να τους αγγίζει διόλου ο/η σύντροφός τους όταν κοιμούνται. Επιπλέον, για να κοιμηθούν καλά, περισσότεροι από τους μισούς (το 54%) γυρνούν την πλάτη στο έτερό τους ήμισυ. Το φιλί για καληνύχτα έχουν ξεχάσει οι οκτώ στους 10 από εμάς. Ούτε το «σ’ αγαπώ» υπάρχει στην ατζέντα του 90% των σύγχρονων ζευγαριών. Επιπλέον, ένα στα τέσσερα ζευγάρια ηλικίας 35 έως 44 ετών κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια, ενώ απ’ όσα κοιμούνται μαζί το 25% τσακώνονται κατ’ επανάληψιν στο κρεβάτι επειδή ο ένας ενοχλεί τον άλλο στη διάρκεια του ύπνου. Οι άντρες αποδείχθηκαν πιο τρυφεροί από τις γυναίκες, καθώς το 67% είπαν ότι θα ήθελαν περισσότερη αγκαλιά και οι τρεις στους δέκα είπαν ότι ενοχλούνται που η σύντροφός τους δεν τους αγκαλιάζει στο κρεβάτι. Αντίθετα οι γυναίκες θέλουν λιγότερες αγκαλιές από τους άνδρες παρότι θα νόμιζε κανείς ότι αυτές είναι που θέλουν μεγαλύτερη τρυφερότητα πριν από τον ύπνο. Η ψυχολόγος Κορίν Σουϊτ που έχει ειδικότητα στις ανθρώπινες και ερωτικές σχέσεις αποκωδικοποιεί τη γλώσσα του σώματος στον ύπνο και το τι σημαίνουν οι διάφορες στάσεις ύπνου:

* Πλάτη με πλάτη, δίχως επαφή. Η στάση που δήλωσε ότι προτιμά το 33% των ερωτηθέντων ζευγαριών. Τα ζευγάρια αυτά αισθάνονται συνδεδεμένα αλλά αρκετά ανεξάρτητα, ώστε να κοιμούνται ξεχωριστά. Έχουν συνηθίσει αλλήλους και αποδέχονται ο ένας τις συνήθειες ύπνου του άλλου.

* Πλάτη με πλάτη, με επαφή. Η προτιμώμενη στάση για το 21% των εθελοντών. Τα ζευγάρια αυτά είναι άνετα, στενά συνδεδεμένα και χαλαρά μεταξύ τους. Η στάση αυτή είναι δημοφιλής και στις νέες σχέσεις.

* Γυναίκα με γυρισμένη την πλάτη στον άντρα. Στάση που επιλέγει το 15% των ζευγαριών. Είναι παραδοσιακή στάση, στην οποία ο άντρας έχει τον κυρίαρχο ρόλο και «προστατεύει» την γυναίκα του. Συνήθως υιοθετείται στα πρώτα λίγα χρόνια της σχέσης ή του γάμου και υποδηλώνει ισχυρή σεξουαλικότητα και αίσθημα ασφάλειας στη σχέση.

* Άντρας με γυρισμένη την πλάτη στην γυναίκα. Προτιμώμενη στάση για το 6% των εθελοντών. Εδώ οι ρόλοι αντιστρέφονται, η γυναίκα κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο και «προστατεύει» τον σύντροφό της.

* Πρόσωπο με πρόσωπο. Προτίμηση για το 8% των εθελοντών. Αντιπροσωπεύει την ανάγκη για επαφή του ενός με τον άλλο και για συζήτηση στο κρεβάτι.

* Πρόσωπο με πρόσωπο, με μπλεγμένα πόδια που «λύνονται» έπειτα από λίγα λεπτά. Δήλωσε πως την προτιμά το 9% των ζευγαριών. Αντιπροσωπεύει την γεμάτη αγάπη ανεξαρτησία και αποτελεί ένδειξη τρυφερότητας, αγάπης και σεξουαλικής δραστηριότητας, παρότι τα ζευγάρια αργότερα χωρίζουν και κοιμούνται ανεξάρτητα.

* Πρόσωπο με πρόσωπο, με μπλεγμένα πόδια όλη τη νύχτα. Το 5% των ζευγαριών. Η στάση για τους γεννημένους ρομαντικούς ή τους φρεσκοερωτευμένους που δεν αντέχουν δευτερόλεπτο ο ένας μακριά απ’ τον άλλο.

* Γυναίκα με το κεφάλι και το χέρι στο στήθος του άντρα. Η αγαπημένη στάση μόλις για το 1% των εθελοντών. Η κλασική ρομαντική στάση ύπνου όλων των κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ. Συνηθισμένη σε μία νέα σχέση ή μετά το σεξ. Αντιπροσωπεύει τη νέα ή/και αναζωπυρωμένη αγάπη.

* Γυναίκα ανάσκελα, με χέρια και πόδια ανοιχτά, και άντρας σχεδόν εκτός κρεβατιού. Αγαπημένη στάση για το 1% των εθελοντών. Η γυναίκα κυριαρχεί στο κρεβάτι, θέλει το χώρο της και ο άντρας υιοθετεί δευτερεύοντα ρόλο και την αφήνει να κάνει ό,τι θέλει.

* Άντρας ανάσκελα, με χέρια και πόδια ανοιχτά, και γυναίκα σχεδόν εκτός κρεβατιού. Αγαπημένη στάση για το 1% των ζευγαριών. Άρχων του κρεβατιού είναι σε αυτή την περίπτωση ο άντρας και η γυναίκα ευχαρίστως υπακούει.

6. Περισσότερα για τον ύπνο:

Δημοσιεύτηκε από τον AnOiko

Ψυχολόγος, Μαθηματικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. στη Θεσσαλονίκη (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Π.Ε.ΣΥ.Π. και Μ.Π.Σ. "Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης")

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: