Διάχυτη Νοημοσύνη!


Τεχνολογίες Διάχυτης Νοημοσύνης και η εφαρμογή τους στον τομέα του Πολιτισμού: Πρεμιέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Ξενοφών Ζαμπούλης, Δημήτρης Γραμμένος, Μιχάλης Σηφάκης

Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ΤΚ 70013 Ηράκλειο Κρήτης

 Ο άνθρωπος, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, έπρεπε να προσαρμόζει συνεχώς το εκάστοτε περιβάλλον του προκειμένου να το αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Σήμερα, οι τεχνολογίες Διάχυτης Νοημοσύνης (Ambient Intelligence – AmI) προσφέρουν τη δυνατότητα να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, συμβάλλοντας στη δημιουργία ευφυών περιβαλλόντων, τα οποία είναι πλέον ικανά να προσαρμόζονται αυτά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ανθρώπου και να τον εξυπηρετούν αποτελεσματικά. H Διάχυτη Νοημοσύνη (ΔΝ) είναι μια εξέλιξη των Τεχνολογιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για συνεχή και απανταχού διαθέσιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Βασικός στόχος της ΔΝ είναι η πλήρης ενσωμάτωση διαφόρων τεχνολογιών της στο καθημερινό περιβάλλον με τρόπο διαφανή (ή «αόρατο»). Με άλλα λόγια, σκοπός είναι η τεχνολογία να κρυφτεί, και όχι να αναδειχτεί όπως γίνεται έως σήμερα, μέχρι τελικά να «εξαφανιστεί». Θεωρητικά λοιπόν, σε ένα «έξυπνο» χώρο του μέλλοντος, π.χ. σε ένα «έξυπνο» σπίτι, θα βλέπει κανείς λιγότερα τεχνολογικά αντικείμενα απ’ ότι σήμερα.

Η ΔΝ χαρακτηρίζεται από ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκονται διάφορες συσκευές και στο οποίο είναι κατανεμημένες υπολογιστική ισχύς και νοημοσύνη, με τρόπο «αόρατο» για τον χρήστη, ενσωματωμένες στον εξοπλισμό, τις ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο του χώρου. Οι διαθέσιμες συσκευές θα ποικίλουν, από πολύ μικρές κινητές και «φορετές» συσκευές (που ο καθένας θα έχει μαζί του ή θα φοράει επάνω του) μέχρι μεγάλες συσκευές ενσωματωμένες στο περιβάλλον και δεν θα γίνονται αντιληπτές ως υπολογιστές, αλλά ως μέρος του περιβάλλοντος. Η διάχυτη αυτή υπολογιστική ισχύς, αναμένεται να φέρει μία πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές, καθώς η έννοια του σημερινού «μονολιθικού» προσωπικού υπολογιστή δεν θα υφίσταται πλέον. Στο μέλλον, η υπολογιστική υποδομή θα μπορεί να ενσωματωθεί και να «κρυφτεί» σε τοίχους, γραφεία ή και καθίσματα, και η υπολογιστική ισχύς θα παρέχεται παντού και στον καθένα, ως ένα εγγενές τμήμα των κοινόχρηστων υποδομών, όπως για παράδειγμα σήμερα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει έναν δημόσιο δρόμο, ένα τηλεφωνικό θάλαμο ή ένα ταξί.

Οι τεχνολογίες ΔΝ θα μπορούν να ενσωματωθούν σε κτίρια, γραφεία, εργοστάσια, σπίτια και οχήματα, παρέχοντας απανταχού διαθέσιμη διασυνδεσιμότητα (ubiquitous connectivity) για ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, οι τεχνολογίες ΔΝ αναμένεται να έχουν καθοριστική επίδραση στο είδος, στο περιεχόμενο και στη λειτουργικότητα των επερχόμενων διαδραστικών τεχνολογικών και ηλεκτρονικών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με αυτά, οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων πεδίων εφαρμογών. Σε αυτό το πλαίσιο, απώτερος στόχος παραμένει η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινωνία της γνώσης, μέσω της ανάπτυξης τεχνολογιών ΔΝ, οι οποίες θα εξυπηρετούν αποτελεσματικά τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου με ενιαίο, διακριτικό και φιλικό τρόπο. Στον τομέα του πολιτισμού, και σε χώρους όπως εκθέσεις και μουσεία, η Διάχυτη Νοημοσύνη προσφέρει στους χρήστες μια νέα αλληλεπιδραστική εμπειρία που συνδυάζει την πληροφόρηση και τη μάθηση με το παιχνίδι.

Η συνέχεια εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s