Kατηγορίες
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

ΠΕΣΥΠ: Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής


Πηγή: http://www.hac.com.gr/

Ορισμός Συμβουλευτικής από την ΕΕΣ

Η Συμβουλευτική είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ του συμβούλου και του/των ατόμων που απευθύνονται σε αυτόν, η οποία προσεγγίζει κοινωνικά, πολιτισμικά, κοινωνικοοικονομικά και συναισθηματικά θέματα.
Ο γενικός στόχος της Συμβουλευτικής είναι να δώσει στα άτομα ευκαιρίες να επεξεργασθούν θέματα που τα απασχολούν με τον σκοπό να ζήσουν μια, κατά την κρίση τους, πιο ικανοποιητική και πολύπλευρη ζωή, προσωπικά, αλλά και ως μέλη μιας ευρύτερης κοινωνίας.
Η Συμβουλευτική μπορεί να χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση ή/και λύση συγκεκριμένων προβλημάτων, λήψη αποφάσεων, θέματα αυτοανάπτυξης, αντιμετώπιση κρίσεων, βελτίωση των σχέσεων με άλλους, ανάπτυξη αυτοσυνειδητοποίησης και αυτογνωσίας και διεργασία συναισθημάτων εσωτερικής σύγκρουσης. Για την επίτευξη των ως άνω στόχων, χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι Συμβουλευτικής που είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες (ενδεικτικά: ψυχοδυναμική / Freud, Adler, Young, συστημική, οικογενειακή, προσωποκεντρική / Carl Rogers, συμπεριφοριστική – γνωστική κ.ά. ). Η μέθοδος (προσέγγιση) που εφαρμόζει κάθε σύμβουλος, κατά την άσκηση της Συμβουλευτικής, βασίζεται στην ειδική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευσή του, με την οποία αποκτά την εξειδίκευσή του.

————————————————————————————————————-

Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) είναι η εθνική οργάνωση των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας (Σ.Ψ.Υ.), ιδρυτικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής (E.A.C.).

Ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες μιας εθνικής εταιρείας και να αντιπροσωπεύσει την συμβουλευτική σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης, να εφαρμόσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, να αναπτύξει, να εδραιώσει την συμβουλευτική και το επάγγελμα του Συμβούλου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τέλος, να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο πρακτικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Συμβουλευτική είναι η διαδικασία της αλληλεπίδρασης που ασκείται ανάμεσα στον Σύμβουλο και την προσωπικότητα ή την ομάδα που απευθύνονται σε αυτόν.

Η Συμβουλευτική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ή τη λύση συγκεκριμένων προβλημάτων: λήψη αποφάσεων, αντιμετώπιση κρίσεων, βελτίωση δια-προσωπικών σχέσεων, επίλυση συγκρούσεων και ανάπτυξη αυτογνωσίας. Τα προβλήματα αυτά τα επεξεργάζεται και διευκολύνει την επίλυση τους βασισμένη σε μια σχέση αποδοχής, σεβασμού και εμπιστοσύνης. Εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που εκτείνεται από την εκπαίδευση, στην απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, στην εργασία, στη συμβουλευτική παιδιών, γονέων, συντρόφων, στον ιατρικό τομέα κ.λπ.

Η προσέγγιση που εφαρμόζει ο κάθε Σύμβουλος βασίζεται στην ειδική επιστημονική και πρακτική του εκπαίδευση με την οποία αποκτά την εξειδίκευση του. Βασικός στόχος επομένως της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) είναι να καλύψει την ανάγκη για την διαφοροποίηση του κλάδου της Συμβουλευτικής από τους συναφείς κλάδους της Ψυχολογίας και της Ψυχοθεραπείας. Η Συμβουλευτική αναγνωρίζει ως Συμβούλους (Σ.Ψ.Υ.) προσωπικότητες που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα σπουδών, αλλά έχουν εκπαιδευτεί σε μία βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της Συμβουλευτικής.

Η Εταιρεία επίσης θέτει στόχο την εδραίωση του επιστημονικού υποβάθρου της Συμβουλευτικής, της διατήρησης του υψηλού επιπέδου πρακτικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και την ενίσχυση των επιστημονικών της προγραμμάτων. Έτσι, έχει οργανώσει ημερίδες, διημερίδες και συνέδρια τόσο εθνικά όσο και πανευρωπαϊκά, αρκετά από αυτά υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσπαθεί πάντα να κρατήσει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των μελών της ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Καταστατικό, πιστοποιεί τη συνεχή εκπαίδευση, εποπτεία και προσωπική θεραπεία των μελών της με την επανέγκριση των αιτήσεων τους κάθε πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή εστιάζει την προσοχή της στη προστασία των ανθρώπων που καταφεύγουν στους συμβούλους, πιστοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που προσφέρονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής (E.A.C.). Ο στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) είναι να καθοδηγεί τις προσπάθειες ώστε η Συμβουλευτική να είναι ευρέως γνωστή σαν ένα επάγγελμα του οποίου οι σκοποί και οι δραστηριότητες είναι κατανοητές από το ευρύ κοινό. Η κύρια εργασία της είναι να παραμείνει ο πρωτοπόρος σύλλογος για τη Συμβουλευτική και ένα σημείο αυτόματης αναφοράς για όποιον αναζητά πληροφορίες για τη Συμβουλευτική στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) δεν εκπροσωπεί καμία προσέγγισης της Συμβουλευτικής.

από AnOiko

Ψυχολόγος, Μαθηματικός,
Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. στη Θεσσαλονίκη
(Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Π.Ε.ΣΥ.Π. και Μ.Π.Σ. "Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης")

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.