Ανάγκα ουδέ θεοί μάχονται!


Ananke_by_Platone

Η ΑΝΑΓΚΗ ήταν για τους αρχαίους αρχαίους πρωταρχική θεότητα που μαζί με τον ΧΡΟΝΟ και μέσα σε ένα αδιαμόρφωτο ρευστό χαώδες ΣΥΜΠΑΝ γέννησαν τον ΚΟΣΜΟ. ΑΝΑΓΚΗ και ΧΡΟΝΟΣ σηματοδοτούν την αρχή του σύμπαντος. Η ΑΝΑΓΚΗ ήταν η προσωποποίηση του πεπρωμένου, της αναγκαιότητας και της μοίρας, και απεικονίζονταν να κρατάει αδράχτι. Θεοί και θνητοί την έβλεπαν ως ισχυρό δικτάτορα που καθόριζε την τύχη τους και τις περιστάσεις τους.

Oi Moires
Ήταν, επίσης, η μητέρα των Μοιρών, και η μόνη (με εξαίρεση, ίσως, αργότερα, τον Δία) που μπορούσε να ελέγξει τις αποφάσεις τους. Η Ανάγκη ταυτιζόταν με την Αδράστεια που αποτελούσε την προσωποποίηση της «αναπόδραστης (αναπόφευκτης) ανάγκης». Ο αγέραστος Χρόνος μαζί με την Ανάγκη απέκτησαν το Χάος και το Έρεβος. Την σέβονταν και την τιμούσαν όλοι, λοιπόν, την ΑΝΑΓΚΗ!

370px-Destiny,_Gilbert_Bayes

Και έκτοτε δεν παύει να είναι για ορισμένα πράγματα αμείλικτος ο χρόνος και αναπόδραστη η ανάγκη. Και αν δεν κάνουμε τα σωστά πράγματα στον καιρό τους, τότε έρχεται στιγμή που όλα είναι στον αέρα, δημιουργείται χάος και, αφήνοντας τις τύχες μας στα χέρια της ΕΝΤΡΟΠΙΑΣ, κατευθυνόμαστε προς τη απόλυτη σιωπή και το βαθύ σκότος (έρεβος).

Ananke-greek-mythology-11841965-318-400

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s