ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μικρή ιστορία (13). Εμείς είμαστε η βάρκα!


Ο κύριος Κόινερ διέσχιζε μια κοιλάδα, όταν έξαφνα πρόσεξε πως πατούσε στα νερά. Και τότε κατάλαβε πως η κοιλάδα του ήταν στην πραγματικότητα ένα θαλάσσιος βραχίονας, και πως πλησίαζε η ώρα της πλημμυρίδας. Σταμάτησε, λοιπόν, κοιτάζοντας γύρω του μήπως δει καμιά βάρκα, κι όσο κράτησε η ελπίδα του για τη βάρκα, δεν έκανε βήμα. Και καθώς η βάρκα δε φαινόταν πουθενά, εγκατέλειψε την πρώτη ελπίδα, κι άρχισε να ελπίζει πως το νερό δεν θα ανέβαινε άλλο. Μα όταν το νερό του έφτασε ως το σαγόνι, εγκατέλειψε κι αυτή την ελπίδα και κολύμπησε. Είχε καταλάβει, επιτέλους, πως αυτός ήταν η βάρκα.

Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ιστορίες του κυρίου Κόινερ.

Εγώ είμαι η βάρκα!

Εσύ είσαι η βάρκα!!

Εμείς είμαστε η βάρκα!!!

Κλασσικό

8 σκέψεις σχετικά με το “Μικρή ιστορία (13). Εμείς είμαστε η βάρκα!

  1. Ποιοι εμείς? Αυτοί που ήταν στην βάρκαν και μας άφηναν εμάς στην πλημμυρίδα τι είναι? Αυτοί που μας βούλιαξαν αυτοί θα μας σώσουν? Ο κ. Μπρεχτ (κουμουνιστής στο φρόνημα) που έγραφε αυτό το θαυμάσιο βιβλίο (Ιστορίες του κ. Κόυνερ) μάλλον δεν θα είχε καλή ιστορία να γράψει για αυτούς.

  2. Βάρκα είναι η ελπίδα που γίνεται πράξη, δράση και αντίδραση. Ελπίδα είναι αυτό που δεν μπορούν να στερήσουν οι πολιτικοί. Ποιοι πολιτικοί; Αυτοί οι ανθέλληνες, που μας διοικούν. Εμείς φταίμε γι΄ αυτούς; Φοβάμαι ότι επιλέξαμε αυτούς τους πολιτικούς που μας …μοιάζουν! Οι πολιτικοί της εποχής μας διαχειρίστηκαν τις τύχες των Ελλήνων χωρίς έλεγχο. Στην αρχαία Αθήνα τους (ύποπτους και μη) πολιτικούς τους εξοστράκιζαν και τους δήμευαν τις περιουσίες. Στην Σπάρτη δεν τους επέτρεπαν να αποκτήσουν τίποτα περιουσιακό, αφού όλα άνηκαν στην Πόλη- Κράτος. Εμείς αφήσαμε τους ανθέλληνες πολιτικούς μας να πλουτίσουν και να φτωχύνουν όλους εμάς και το ελληνικό κράτος. Ποιοι ξένοι μας φταίνε γι΄ αυτό; Οι Ανθέλληνες (καθουσίαν) πολιτικοί μας μας κυβέρνησαν χωρίς το φόβο της τιμωρίας για την κακή διαχέιριση και της κλοπής τους. Και ξέρετε γιατί; Οι πολιτικοί δεν φοβήθηκαν εμάς, το λαό, γιατί τον δελέασαν, τον εξυπηρέτησαν και τον αλλοίωσαν στο χαρακτήρα (με αναξιοκρατία, βόλεμα, διαφθορά, δάνεια, ρουσφέτια, διορισμούς, φακελάκια, αποσπάσεις εκπαιδευτικών, οδικές παραβάσεις, καταπατήσεις καμένων δασών, «εξυπηρετήσεις» κάθε είδους…). Το παρελθόν διδάσκει ότι εμείς καθορίζουμε τις τύχες μας. Ποια είναι η βάρκα μας σήμερα; Το είπε ο Αριστοτέλης πριν πολλά χρόνια: » Όσοι μελέτησαν την τέχνη της διοίκησης, έχουν πεισθεί ότι η τύχη των κρατών εξαρτάται κυρίως από την εκπαίδευση των νέων.»

    • Ο/Η Zoran λέει:

      Αν οι πολιτικοί που εξηγείτε, είναι εκείνοι «που μας…μοιάζουν», τότε υπάρχει μια εσωτερική διαφωνία στο λόγο σας.
      Αφού «μας» μοιάζουν, τότε και εσείς και οι υπόλοιποι ή ο λαός(!), θα έκαναν τα ίδια. (Συνεπές λογικά. Μια φέτα πορτοκάλι, διαθέτει τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά με το πορτοκάλι ως όλον.)
      Οπότε, βρίσκουμε μία ουσιώδη διαφορά στο επιχείρημα επιστροφής στο αρχαίο παρελθόν(!). Και στις δύο περιπτώσεις(Σπάρτη, ΑΘήνα)η ιδιωτική «θέληση» κάποιου προσώπου να ξεφύγει ή να διαμορφώσει ένα λόγο διαφορετικό από τον κοινό λόγο (Αλκιβιάδης, Σωκράτης κ.ο.κ.), έπερνε πόδι.
      Αν οι πολιτικοί μας σήμερα, είναι εκείνοι «που μας…μοιάζουν» και αυτό που κάνουν δεν μας αρέσει, τότε φίλε μου μάλλον «είμαστε» (ο λαός;) τυπικοί σαδιστές. Όταν είμαστε πάνω από κάποιον μας αρέσει να τον βλέπουμε να πονάει, απλά δεν μας αρέσει να είμαστε από κάτω.(Εκτός και αν είσαι τύπος που προτιμά τα παιχνίδια ρόλων. No problem!)

      Βέβαια, αν δεν συμφωνείτε με αυτό το συμπέρασμα, τότε οι πολιτικοί μας, δεν «μας» μοιάζουν, αλλά είναι απλά εκείνοι οι τύποι που ζουν μεταξύ «μας» και για τους οποίους δε γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα από εκείνα που σερβίρει το «κουτί» και το «χαρτί», γιατί απλά βαριέσαι να μάθεις περισσότερα.
      Αν ισχύει το δεύτερο, σταμάτα να παραπονιέσαι και να ζητάς βάρκες, ηγέτες και «σωστούς» και κατά κάποιο τρόπο ΓΙΝΕ ΠΟΛΙΤΗΣ!
      Αν ισχύει το πρώτο, τότε μάγκα μου είσαι ήδη στο δρόμο της απόλαυσης, δεν υπάρχει κάτι άλλο να πει κανείς!

  3. Ο/Η oiko λέει:

    Όσοι μελέτησαν την τέχνη της διοίκησης, έχουν πεισθεί ότι η τύχη των κρατών εξαρτάται κυρίως από την εκπαίδευση των νέων.
    Ναι, ναι, ναι!!!

  4. Παράθεμα: Ενόψει της επιμόρφωσης δασκάλων στη Λευκάδα: Εμείς είμαστε η βάρκα. « multiplication

  5. Παράθεμα: Ενόψει επιμόρφωσης δασκάλων στο Ιόνιο: εμείς είμαστε η βάρκα. « multiplication

  6. Ο/Η oiko λέει:

    Ηλία, η ιστορία είναι ξεκάθαρη. Εσύ είσαι η βάρκα. Κανένας πολιτικός, σου μοιάζει δεν σου μοιάζει, δεν μπορεί να είναι η λύση από μόνος του. Καθένας λοιπόν να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Εργαζόμαστε, συμμετέχουμε στα κοινά, δημιουργούμε φιλικές σχέσεις, εκπαιδεύουμε τους νεότερους, ψηφίζουμε. Ας κάνουμε το καλύτερο και συνεχώς, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα.

  7. Παράθεμα: 500.212 επισκέψεις! | πολλαπλασιασμός=μοίρασμα

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.