ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ,ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μάθημα ΑΨ01: Αναπτυξιακή Ψυχολογία, μια μικρή εισαγωγή και μια μικρή ταινία!


images (2)

Πρώτη ανάρτηση 16-3-2009

homePsychology107

Εισαγωγή στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία

Η Αναπτυξιακή Ψυχολογία μελετάει το πώς οι άνθρωποι αναπτύσσονται, ωριμάζουν και αλλάζουν από τη στιγμή της σύλληψής τους μέχρι τον θάνατό τους. Μερικοί αναπτυξιακοί ψυχολόγοι επικεντρώνονται σε όλες τις συμπεριφορές του ανθρώπου σε μια χρονική περίοδο της ζωής, όπως η πρώιμη παιδική ηλικία ή η εφηβεία. Άλλοι, πάλι, μελετούν μόνο μια ιδιαίτερη πτυχή της συμπεριφοράς του, όπως η μάθηση στη διάρκεια όλης της ζωής του, καθώς δηλαδή αυτός αναπτύσσεται και η δόμηση της προσωπικότητας. Άλλοι, τέλος, εστιάζονται ξεχωριστά στη βιολογική, τη γλωσσική, την ηθική, την κοινωνική, τη συναισθηματική ή τη γνωστική ανάπτυξη.

Η μελέτη της ανθρώπινης ανάπτυξης είναι σημαντική όχι μόνο για την Ψυχολογία, αλλά και για τη Βιολογία, την Ανθρωπολογία, την Κοινωνιολογία, την Εκπαίδευση και την Ιστορία. Οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς οι άνθρωποι αλλάζουν και μεγαλώνουν και, στη συνέχεια, μας βοηθούν να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση για να φτάσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας.

Μερικοί αναπτυξιακοί ψυχολόγοι εργάζονται με έναν συγκεκριμένο πληθυσμό, όπως με παιδιά που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Άλλοι ειδικεύονται στη μελέτη μιας συγκεκριμένης ηλικίας, όπως η εφηβεία ή το γήρας.

Ορισμένα από τα καθήκοντα που μπορεί να έχει ένας αναπτυξιακός ψυχολόγος είναι:

  • η αξιολόγηση των παιδιών για να διαπιστώσει πιθανές αναπτυξιακές δυσκολίες,
  • η διερεύνηση του πώς αποκτώνται οι γλωσσικές δεξιότητες,
  • η μελέτη του πώς η ηθική σκέψη αναπτύσσεται στα παιδιά,
  • η διερεύνηση των μεθόδων που βοηθούν ηλικιωμένα άτομα να παραμείνουν ανεξάρτητα.

Παράδειγμα:

Αναπτυξιακοί ψυχολόγοι έχουν βρει ότι η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί, αν ο μαθητής είναι αρκετά νέος, συχνά προέφηβος. Η αρχή αυτή εφαρμόζεται σε πολλές χώρες κατά τα πρώτα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης, αλλά γενικά δεν λαμβάνεται υπόψη παντού, με αποτέλεσμα η εκμάθηση δεύτερης γλώσσας να αναβάλλεται για πολύ αργότερα στη σχολική ηλικία.

dp

Η δύναμη της εικόνας

127898-126902

Η δύναμη του κινηματογράφου

Τόσο πολλά σε λίγα λεπτά!

… Και όλα τα χρήσιμα για το μάθημα εδώ!

 

Κλασσικό

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μάθημα ΑΨ01: Αναπτυξιακή Ψυχολογία, μια μικρή εισαγωγή και μια μικρή ταινία!

  1. Παράθεμα: 500.212 επισκέψεις! | πολλαπλασιασμός=μοίρασμα

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.